Glavna nasprotnika ideje preiskovalca Ettoreja Torrija - prepričan je, da je grešnikov precej več, kot jih odkrijejo - in pobudnika protesta sta Belgijec Philippe Gilbert in Čeh Roman Kreuziger, ki sta se o tem pogovarjala po telefonu.

"Hočemo pokazati, da kolesarstvo ni samo doping. Prepričani smo, da je čistejši od mnogih drugih športov, in da je šport, ki se najbolj bori proti dopinškim goljufijam," je dejal Gilbert, zmagovalec četrtkove dirke Gran Piemonte in tudi eden večjih favoritov 260 kilometrov dolge dirke po Lombardiji, ki jo je lani dobil.

Po napovedih naj bi v krog možnih zmagovalcev tekme, ki se bo začela in končala v Comu, sodili še Avstralec Cadel Evans, Italijan Vincenzo Nibali in Luksemburžan Fränk Schleck. Slovenci upajo, da se bo v boj za vrh vmešal tudi kolesar Radioshacka Jani Brajkovič, ki je imel na tej dirki že velike uspehe.

Di Luca je dobil veliko nagrado, predčasno se lahko vrne na ceste

Italijanski kolesar Danilo di Luca se po dopinški kazni lahko vrne na tekmovališča. Čeprav naj bi se mu kazen zaradi goljufanja s krvnim dopingom (CERA) uradno končala šele 21. julija, mu je Italijanski olimpijski komite (CONI) devet mesecev pred iztekom ukinil suspenz, kot nagrado, ker je vzorno sodeloval z dopinškimi preiskovalci.

Zmagovalec Gira leta 2007 bi teoretično lahko tekmoval že letos, a je zaenkrat brez kluba. Prav iskanje novega moštva bo tako naslednja naloga 34-letnega kolesarja, ki je imel že v preteklosti nekaj težav z dopingom. Leta 2007, ko so na njegov račun prihajale številne obtožbe, češ da je do zmage na Giru prišel na nedovoljen način, so ga kaznovali s trimesečno prepovedjo, čeprav ni bil pozitiven na nobenem testu. Njegov greh je bil le obiskovanje Carla Santuccioneja, zdravnika, ki naj bi kolesarjem na nedovoljen način pomagal do boljše pripravljenosti.

Potem ko je bil pozitiven po eni izmed lanskih etap, pa mu daljša kazen ni mogla uiti. CONI je najprej predlagal triletno prepoved, a je na koncu zmanjšal na dve. Di Luca je nazadnje vozil za ekipo LPR Brakes.