Dirka (70 kilometrov), ki letos obeležuje okrogli jubilej, velja za mali prestiž, saj je ena redkih poleg državnega prvenstva, kjer se pomeri vsa članska in tudi starejša mladinska srenja z nekaterimi tujimi povabljenci vred, denimo Petrom Wrolichom. Povezana je tudi s podelitvijo zlatega kolesa, lovorike za najboljše v sezoni. Za mlajše člane dirka še velja za točke za "malo" ZK, a prednost Erženovega Marka Kumpa (92 točk) pred klubskim kolegom Blažem Jarcem (74 točk) je ulovljiva le ob zmagi slednjega. Jarca pa lahko prehiti sokrajan Blaž Furdi (Sava).

Glede na razplet zadnjih dirk, ko se je vedno odločalo v sprintu manjših skupin, se prej obeta veliki boj sprinterjev Kumpa z izkušenejšima mačkoma Gregom Boletom in Borutom Božičem, ki sta doslej na tej dirki skupaj pobrala polovico zmag. Božič dve (2002, 2007), Bole tri (2004, 2005, 2009) in brani tudi lansko. Zanimivo bo predvsem spremljati, v kakšni prijateljski navezi bosta zadnja dva vzela dirko motivacijsko in taktično. Božič spada k primorsko-gorenjski navezi, Bole je praktično že Novomeščan. Prav on spada v veliko Erženovo trojico Jani Brajkovič, Simon Špilak in Bole, ki je s 26., 46. in 47. mestom na svetovni lestvici pred zadnjo dirko Po Lombardiji letošnja trojica dobitnikov priznanj zlato kolo. Čeprav v enem od členov pravilnika o podelitvi zlatega kolesa piše, da morajo vsi nagrajeni nastopiti na končni dirki 17. oktobra, razen v primeru bolezni ali poškodbe, sicer priznanja ne prejmejo, pa bo podelitev zlatega kolesa minila brez Brajkoviča. Poleg Tadeja Valjavca in Gorazda Štanglja vozi v soboto na 104. klasiki "Jesenskega listja" od Milana in po hribih okoli jezera Como do Coma (260 kilometrov) ter lahko svojo uvrstitev na svetovni lestvici v zgodovinsko uspešni sezoni slovenskega cestnega kolesarstva še bolj dvigne. Mimogrede, trenutno je tik pred svetovnim prvakom Thorom Hushovdom, ki je prestavil operacijo, da le lahko vozi z mavrično majico s srečno startno številko 77.

Brajkovič se po Lombardiji, kjer se želi kot kapetan RadioShacka približati največjemu uspehu na klasikah doslej, drugemu mestu leta 2008, z letalom že odpravlja v ZDA. Tretjič po letu 2006 in 2008 mu bo lovoriko domov prinesel kar Milan Eržen, ki gre prav tako v Italijo, da se malo pogovori s starejšim Johanom Bruyneelom glede njegove sezone 2011, a Podsmreke ne bo zamudil. Dogodek na obrobju Ljubljane bo pač zgodovinski. Poleg ženske dirke (ob 14. uri, 20 kilometrov) bodo zlato kolo prvič podelili tudi najboljšim kolesarkam. "Španka" Polona Batagelj (195. na lestvici UCI) je prehitela "Italijanko" Sigrid Corneo (217.) in poletovko Tjašo Rutar (263.). Je to zmaga ženske kolesarske cestne emancipacije?

Naj omenimo, da je Tadej Valjavec na dirki Po Piemontu odstopil, potem ko so ga znova zvile bolečine v želodcu, vzrok sicer dolgotrajnih težav. "Ležim v postelji in, kakor se poznam, je nastop v Lombardiji zelo vprašljiv. Vprašanje je, kako bom v takem stanju sploh prišel do doma," je potožil zelo razočarani Valjavec. Lombardijo je imel za dirko vrnitve.