Čeprav priprave na novo sezono že dolgo potekajo, je bil srbski strokovnjak večji del odsoten zaradi sodelovanja na svetovnem prvenstvu v Italiji, kjer je izbrano vrsto Srbije pripeljal do tretjega mesta. Za Dnevnik si je vzel čas ravno, ko se je z avtomobilom vozil iz Podgorice v Novi Sad, po njegovih besedah pa je jasno, da o svojem novem klubu ve že zelo veliko.

Verjetno ste sedaj že imeli dovolj časa, da ste po svetovnem prvenstvu zbrali vse vtise. Kakšni so?

Tretje mesto bi bil velik rezultat za vsako reprezentanco, tako je tudi z izbrano vrsto Srbije. Če se na svetovnem prvenstvu znajdete na zmagovalnem odru, gre za odmeven dosežek, kar se je poznalo tudi v Srbiji. Pred prvenstvom nam v domovini niso pripisovali večjih možnostih, enako je bilo tudi v ostalih odbojkarskih krogih po svetu, zato smo uspeha še toliko bolj veseli.

Kar nekaj je bilo tistih, ki so menili, da bi bila v finalu srbska reprezentanca bolj enakovredna Braziliji, kot je bila Kuba, ki vas je izločila v polfinalni drami.

Na žalost nismo imeli možnosti, da bi to preverili. Verjetno bi res v finalu igrali precej bolje od Kube, saj so Kubanci že s samo uvrstitvijo v finale zadovoljili svoje ambicije in so proti Braziliji igrali brez borbe. A v predtekmovanju je prav Kuba prva premagala Brazilijo, ki ni več tako močna kot v preteklih letih. Iskreno menim, da bi bili mi v finalu enakovreden tekmec Braziliji, toda moramo priznati, da so Brazilci najbolje odigrali, ko je bilo to najbolj potrebno - v polfinalu in finalu.

V srbski reprezentanci bo prišlo do sprememb, saj se med drugim poslavlja legendarni Nikola Grbić. Kakšna prihodnost čaka Srbijo?

Da se Grbić poslavlja, so pokazale tudi njegove emocije po tekmi, srbski javnosti pa je že sporočil, da je končal reprezentančno kariero. Kar zadeva prihodnost srbske selekcije, smo odgovore dobili na letošnji svetovni ligi, ko smo igrali s povsem pomlajenim moštvom in vzeli bronasto kolajno ter poželi pohvale vseh odbojkarskih strokovnjakov. Dobre imamo tudi mlajše selekcije. Tako so bili mladinci na evropskem prvenstvu tretji, dobre možnosti pa imajo tudi na svetovnem prvenstvu. Jasno je, da gre le za potencial in da je potrebno še veliko dela, da bi mlajši fantje dosegli raven in uspehe izkušenih srbskih članskih reprezentantov.

Kakšno je vaše psihično stanje? Po težkem reprezentančnem projektu je namreč že na vrsti delo v klubu...

S Srbijo smo dva tedna šli iz tekme v tekmo, kar je bil fizični in psihični napor. Jasno je, da so s koncem svetovnega prvenstva določene emocije sedaj ob strani, a me čakajo druge emocije v klubski odbojki pri ACH Volleyju, ki je moj novi izziv.

Prvi pravi stik s slovenskim prvakom boste imeli na pripravljalnem turnirju v Novem Sadu. Boste takoj prevzeli vse vajeti v svoje roke ali boste na začetku bolj v vlogi opazovalca?

Bilo bi zelo neprofesionalno, da bi takoj na prvi tekmi dajal lastna navodila, saj do sedaj nisem opravil še niti enega treninga z ekipo. Vsekakor bom na klopi, a zato, da spoznam ekipo in igralce v najboljši možni meri. Tekme bo vodil pomočnik Dragan Kobiljski. Vodilno vlogo bom prevzel po koncu turnirja, ko bom imel vsakodnevni stik z igralci. Za zdaj jih še ne poznam dobro, saj je potrebno določeno obdobje, da se bomo vsi razumeli na pravi način.

Kako pogosto ste bili v času svoje odsotnosti v stiku z vašim pomočnikom pri ACH Draganom Kobiljskim?

Dvakrat na dan po vsakem treningu in tekmi. Podal mi je svoje videnje in dogovarjala sva se o stvareh, ki ji jih treba opraviti v prihodnosti.

In to so?

Predvsem sprejem servisa, a ekipa se je zelo počasi zbirala zaradi vseh reprezentančnih obveznosti na svetovnem prvenstvu in v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo. V mislih imam predvsem fante, ki niso v slovenski izbrani vrsti. To so Kay van Dijk, ki je igral za Nizozemsko, Adam Simac in Daniel Lewis iz kanadske reprezentance in Uroš Kovačević iz srbske mladinske reprezentance ter Milan Rašić, ki se bo kot zadnji priključil ekipi. Zaradi poznih prihodov igralcev je oviran kvaliteten trening, ki je nujno potreben ekipi z visokimi ambicijami. Izpostavil bi velik profesionalizem in timski duh vseh, ki so bili na pripravah na začetku, jasno pa je, da je še veliko tehničnih stvari, ki jih moramo izboljšati.

Čez dober mesec dni vas čaka liga prvakov, kateri je pri ACH Volleyju posvečeno največ pozornosti.

Osnovna pričakovanja so, da se bomo borili za prvi dve mesti v skupini, da se uvrstimo v nadaljnje tekmovanje. V prvem krogu igramo proti poljskem podprvaku v njihovi polni dvorani, kar bo zelo težka tekma, saj je tradicija odbojke na Poljskem zelo visoka. Svojo priložnost bomo iskali v borbenosti ter tudi v delu, ki nas čaka v tem mesecu dni, kar bo zelo dragoceno obdobje za nas.