Predlogu so nasprotovali samo člani iz opozicijske SDS. Jože Tanko je trdil, da je šlo tudi to imenovanje mimo Kadrovsko-akreditacijskega sveta (KAS), podobno kot je ministrica za gospodarstvo iz Zares mimo KAS izvedla menjave v Holdingu slovenskih elektrarn in Pošti Slovenija. Poslanec Zares Franci Kek je trdil nasprotno, da je bila izbira KAS upoštevana.

Po mnenju poslancev SDS je vladna koalicija sprožila ta kadrovski cunami zato, da zasede ključne položaje s svojimi ljudmi, ki bodo državno premoženje upravljali tudi, ko po volitvah ne bo več na oblasti. V tem konkretnem primeru gre za člane strank vladne koalicije, ki bodo kot slamnati ljudje pomagali prati denar in državno premoženje prelivati v zasebne žepe. Tanko je k temu še dodal, da bodo člani uprave agencije za upravljanje državnih naložb za to bogato nagrajeni s plačami okrog 10.000 evrov bruto. Trditve, da se te agencije ustanavljajo po načelih in merilih OECD, so, tako Tanko, prvovrstna laž, kajti dopisovanje strankarskih podmladkov in odkrivanje tihih družbenikov pri odtekanju državnega denarja dokazujeta, da gre za prikrito privatizacijo državnih podjetij. Tako naj bi dva stebra slovenske energetike (HSE in Gen) združili v eno samo podjetje, da bi ju pozneje lažje privatizirali.

SDS je glasovala tudi proti predlogu, da bi v komisiji, ki bo izbirala namestnika predsednika državne protikorupcijske komisije, namesto Jožeta Končana v imenu državnega zbora sodeloval poslanec SLS Gvido Kres. Ne le zato, ker gre očitno za dogovor koalicije z eno od opozicijskih strank, temveč zato, ker načeloma nasprotujejo z novim zakonom določenemu izbiranju protikorupcijske komisije, kajti zakon je vladna koalicija sprejela samo zato, da bi odstranila parlamentarno Mariničevo protikorupcijsko komisijo in okrepila svoj monopol nad kadrovsko politiko, je nasprotovanje razložil Tanko.

Ljudska stranka se je včeraj v ospredju pozornosti znašla tudi zato, ker noče sodelovati v preiskovalni komisiji, ki naj bi na zahtevo SDS in SNS med drugim ugotavljala, da so afero o vpletenosti Janeza Janše v domnevno korupcijo pri nakupu oklepnikov patria sprožili zato, da SDS ne bi zmagala na volitvah in da bi otežili kriminalistično preiskavo proti tistim, ki so zares vpleteni v vojaški posel. SLS v tej preiskovalni komisiji, že sedmi po vrsti v tem mandatu, ki je očitno namenjena obrambi obtoženih poslancev Janeza Janše in Branka Mariniča, ne želi sodelovati zato, ker je njihovih pet poslancev prezasedenih z delom v drugih odborih in komisijah. Poleg tega, dodaja vodja poslanske skupine Jakob Presečnik, dosedanji izsledki številnih preiskovalnih komisij prej ko ne kažejo, da so te zgolj izguba časa in davkoplačevalskega denarja. Komisijo bo vodil poslanec SDS in predsednik komisije za nadzor tajnih služb Zvonko Černač, člani pa bodo Dušan Kumer (SD), Tadej Slapnik (Zares), Anton Urh (DeSUS), Zmago Jelinčič (SNS) in Anton Anderlič (LDS).