Negotovost, ki vlada v podjetju, je številne spodbudila, da so poiskali druge možnosti zaposlitve ali pa izkoristili priložnost upokojitve. Medtem ko je bilo konec minulega leta v skupini Merkur 4829 zaposlenih, jih je bilo konec letošnjega septembra le še 4329. Upad gre tako na račun divizije Merkur kot divizije Mersteel, ki je od pričetka gospodarske krize izgubila kar 80 odstotkov poslov in je najbolj kritično podjetje skupine.

Prvi program presežnih delavcev je bil zato pripravljen za Mersteel, ki ima v Sloveniji 240 zaposlenih, v svoji mreži po Evropi pa 400. Na programu je sto delavcev iz Naklega, ki so konec minulega tedna prejeli odločbe o prenehanju delovnega razmerja, sedaj pa jim teče odpovedni rok. "Zaposlenim je bilo omogočeno, da se tudi sami zapišejo na listo presežnih delavcev, vendar je takšno odpuščanje vseeno vedno boleče," je za STA pojasnil predsednik Sveta gorenjskih sindikatov Rajko Bakovnik.

Bakovnik je bil skupaj z ostalimi predstavniki delavcev v sredo oziroma danes na sestanku z upravo podjetja, kjer so mu pojasnili trenutna prizadevanja uprave pri oblikovanju načrta finančne reorganizacije, kasneje pa se bodo ugotavljali tudi presežni delavci, ki jih bo v roku treh let po doslej znanih podatkih 1080.

"Jasno je, da v podjetju iščejo notranje rezerve z zmanjševanjem kadrov. Smo pa se dogovorili, da bomo pri zmanjševanju števila zaposlenih sodelovali svet delavcev in oba sindikata, da se bo zadeva vodila transparentno in da bo vsak dobil vse, kar mu zakonsko pripada," je dejal Bakovnik, ki meni, da se uprava zaveda, da je to zelo problematična odločitev, vendar nujna.

Po 100 presežnih delavcih v Mersteelu, so naslednji, ki jih čaka podobna usoda najverjetneje zaposleni v komerciali v Celju. Po tem, ko se je večina od 300 tam zaposlenih odločila, da se ne bo dnevno vozila na delo v Naklo, bo predvidoma prihodnje leto stekel program presežnih delavcev v Celju, kjer bodo pisarne zaprli, skladišče in trgovina pa bodo ostali.

Medtem v sindikatu upajo, da bo Merkur preživel in da bodo bankirji in ostali upniki našli rešitev. Zaenkrat kaže, da so našli skupno točko v pretvorbi terjatev v mezaninski kapital. Vendar je potrebno načrt finančnega prestrukturiranja še doreči. Tako dogovor javnosti še ne bo predstavljen ta teden, vendar najverjetneje po obravnavi na seji nadzornega sveta v začetku prihodnjega tedna.

Nakelski Merkur se je letos zaradi gospodarske krize in slabitve podjetja z menedžerskim odkupom znašel v hudih finančnih težavah, ki so sredi septembra vodile v razglasitev insolventnosti. Na tej podlagi je vodstvo podjetja konec septembra vložilo predlog prisilne poravnave, v skladu z zakonom pa ga mora do 26. septembra dopolniti z načrtom poplačila upnikov, ki jim Merkur skupaj dolguje kar 750 milijonov evrov.