V GBD so bili s pojasnili zelo skopi in posla niso želeli podrobneje komentirati. Po informacijah več virov pa je bil Forticap v preteklih mesecih že v stikih tudi z vodstvom Save z Janezom Bohoričem na čelu. Zato so se pojavile špekulacije, da vodstvo Save išče investitorja za delež družbe, ki naj bi ga nadzorovalo, čeprav so v vodstvu Save doslej vedno odločno zanikali tiho lastništvo v družbi ali dogovore med posamezniki iz širšega vodstva in družbami, ki so pomembne lastnice Save. Že nekaj časa se ugiba zlasti, kdo je dejanski lastnik 9,4 odstotka Save, ki so uradno v lasti družbe PSL Storitve. Nedavno so se pojavile neuradne informacije, da naj bi PSL Storitve ob najetju posojila za nakup pomembnega dela delnic Save te pri bankah zastavil po precej višjih vrednostih od sedanje tržne cene (govori se, da so delnice zastavljene celo po 240 evrov), banke pa naj bi zaradi padca tržne vrednosti zdaj zahtevale dodatna zavarovanja.

Vprašanja, povezana s Savo, smo naslovili tudi na Forticap, vendar odgovorov nismo dobili. Po za zdaj znanih podatkih ta angleška družba na slovenskem trgu že svetuje podjetju Viator&Vektor, specializirana pa je za iskanje primernih investitorjev med finančnimi skladi in svetovanje pri strateških transakcijah. Tako je za Viator&Vektor pred meseci poiskal sklad Blackfish Capital kot finančnega svetovalca za prestrukturiranje finančnega dolga z reorganizacijo in odprodajo naložb z možnostjo, da bi Blackfish celo vstopil tudi v lastništvo te logistične družbe.

Po nekaterih informacijah Forticap že intenzivno išče tudi investitorja za Savo. Kolikšen delež bo naprodaj, lahko zgolj ugibamo, po nekaterih predvidevanjih pa okoli petina delnic Save.

Ob tem velja opozoriti, da je bilo vodstvo Save v začetku leta že v stikih s finančnimi skladi, ki bi prek dokapitalizacije vstopili v lastništvo Gorenjske banke. Na vprašanje, ali išče strateškega partnerja, ki bi vstopil v združeno Gorenjsko banko in Abanko Vipo, je Janez Bohorič aprila letos v pogovoru za Finance odgovoril, da bi bilo idealno, če bi pritekel kakšen dodaten kapital, ki bi združitev bank naredil bolj atraktivno: "Potencialni partnerji so skladi, ki so najmanj nevarni, gledajo predvsem na donosnost in se ne vtikajo v poslovanje, ali pa tuje banke."

vesna.vukovic@dnevnik.si

suzana.rankov@dnevnik.si