Družba X6D, ki jo vodi Maria Costeira, je bila ustanovljena leta 2005, kot se je razkrilo kasneje, pa je bil med ustanovitelji tudi ljubljanski Kolosej. Costeira je bila takrat med vodilnimi v Koloseju. Ob odprtju prenovljenega Kina Vič leta 2005 se je ob boku predsednika uprave Koloseja Sergeja Racmana namreč pojavila kot izvršna direktorica Koloseja.

Leto dni kasneje smo razkrili, da je edini lastnik družbe X6D dejansko ljubljanski Kolosej. Racman je to zanikal in zatrdil, da je Kolosej le med ustanovitelji, svoj delež v X6D pa da je že leta 2006 prodal. Povedano drugače, po Racmanovi razlagi je Kolosej prevzelo podjetje, ki ga je tri leta pred tem sam pomagal ustanoviti.

A poudariti velja, da Racman lastništva v ciprski družbi nikoli ni razkril v letnih poročilih Koloseja. Ciprske dokumente, iz katerih je bilo razvidno, da je Racman dejansko izvedel menedžerski prevzem Koloseja, levji delež finančnih sredstev, približno 7,5 milijona evrov, pa je prispeval kar Kolosej sam, je Racman označil za posledico neažurnosti njihovega administrativnega sistema. Na Cipru so nam sicer zatrdili, da tudi pri njih za spremembe v registru ne potrebujejo dveh let časa.

Mednarodno podjetje, ki se ukvarja s proizvodnjo 3D-tehnologije, naj bi letos ustvarilo od 110 do 120 milijonov evrov prihodkov. V okviru tehnologije XpanD proizvajajo tudi 3D-očala, v prihodnjem letu pa naj bi jih prodali več kot 10 milijonov. Podjetje X6D se sicer ukvarja tako s 3D-tehnologijo v kinodvoranah kot dnevnih sobah in na računalniških igrah. Tržni delež podjetja na področju upravljanja kinodvoran naj bi na svetovni ravni dosegal okoli 35 odstotkov, v Aziji več kot 90 odstotkov, v Evropi pa 70 odstotkov.

katja.svensek@dnevnik.si

tomaz.modic@dnevnik.si