Skener bo pri izračunu „tveganja za zdravje“ upošteval težo, višino, obliko postave, starost, spol in amnezo. Razvila in oblikovala ga je britanska družba Select Research, ki ga je preizkusila na 2000 moških in ženskah. Prvi testi so pokazali, da skenerji ponudijo veliko bolj natančne analize debelosti kot izračun indeksa telesne mase.

Zdravnik pri Select Researchu, Richard Barnes, je dejal: „Večina ljudi, ki po svetu hodi z odvečnimi maščobnimi blazinicami na trebuhu, se zaveda, da s tem tudi tvega, da bo nekega dne huje zbolela. Indeks telesnega volumna ponuja podatek, ki ga indeks telesne mase nikoli ni.“

„Indeksa telesne mase nismo uporabljali za ugotavljanje debelosti, zato menim, da je po 200 letih čas, da so ljudje deležni izračunov, ki jim bodo natančno predstavili, kako tvegani so njihovi odvečni kilogrami,“ je še dodal Richard Barnes.

Zdravniki s skenerjem dobijo natančno sliko razporeditve odvečnih kilogramov po telesu, spremljajo pa lahko tudi, kako se maščoba razporeja po telesu pacienta glede na čas.

(Foto: Daily Mail)