Ko se je malo oddahnil in smo se z njim zapeljali del poti v smeri Šenturške gore, je bilo v njegovih besedah čutiti, da mu je ta mini test z lijakom vlil samozavest v glavo, ki jo za najpomembnejši dirki sezone še kako potrebuje. Njegova Lombardija, sicer ena šestih najbolj uglednih enodnevnih dirk s stoletno tradicijo, je za Valjavca polna čustev in emocij, ter po svoje zagotovo tudi prelomna za celotno kariero. V njej se skriva njegova kalvarija, s katero zaradi brezobzirnih mož UCI še ni opravil. Ustavili so ga tik pred Girom, ko je z druge smeri ceste na Krvavec podiral osebne rekorde, zeleno luč je kot eden zelo redkih dobil avgusta, ko mu je zaradi stresnega premora ostala izmed velikih dirk za kolesarja njegovih predispozicij le še hribovita Lombardija.

S prvih dirk se je vračal zadovoljni optimist, s sobotne po Emiliji, ki jo je gledal z enim očesom kot veliko generalko za Lombardijo, pa razočaran. »Treniral sem, kot še nikoli. Po sedem ur, hodil ob obali, ko je deževalo. Čutil sem, da sem v življenjski formi. Emilija se mi je zdela vedno lepa dirka, a očitno so klanci prekratki. Po odstopu mi je vse padlo dol. Sedaj le čakam, kaj bo. Piemonte dirkam na rezultat le, če bom med ubežniki,« je opisal priprave na zanj dirko leta. Dobro se zaveda, da bo na klasiki denimo s stopničkami, kjer je bil Jani Brajkovič predlani, težko naredil senzacijo. Ne nazadnje, na velikih klasikah je bil le enkrat med prvo deseterico – na Valonski puščici. Nikoli se jim niti ni posvetil (Lombardija kot tra sa z daljšimi klanci je še najbolj zanj), ali pa so bile vedno prepozno jeseni, da bi po Giru, Touru in Vuelti našel motivacijsko »gorivo«. A to leto ga je imel še preveč.

Rezultat pred CAS tudi ne velja nič. Bi pa morda lažje našel lastnika ekipe, ki bi za mali denar verjel vanj s pogodbo za 2011. Klanci od Milana do Bergama bodo za Valjavca kot odganjanje jeseni kariere. »Sedaj mi ostane le to, da pridem na Lombardijo dovolj spočit. Zato Piemonte jemljem z rezervo. Na 260 kilometrov dolgi dirki je pomembno vse, kar imaš shranjenega. Vsako dirko, ki te prej izžame, na tistih klancih pomniš. Upam, da bo šlo,« je še pristavil v jesenski sončni idili ter po tegnil naprej proti Cerkljam in Besnici.