Brez pačenja in prisiljenega humorja, le kanček karikiranja. Tako bi lahko opisali to novo slovensko nanizanko.

Pred VPK studiem sedi za mizo Sebastian Cavazza, na recepciji studia je nekaj ljudi, nato pride skozi vrata direktor nanizanke Moji, tvoji, najini, Miha Černec. Snemalna ekipa ima pravkar odmor za kosilo. Predzadnji snemalni dan je, snemanje nove nanizanke, ki jo ob petkih zvečer predvajajo na RTV Slovenija, traja že skoraj dva meseca, od dopoldneva do večera. Ekipa je ujeta v intenzivni ritem in posneli so 35 delov nanizanke, ki si jih bodo lahko gledalci ogledali še v prihodnjem letu.

"Mar se mi ne vidi?" Sebastian Cavazza, zleknjen na kavču odgovori na vprašanje o tem, ali je kaj utrujen od snemanja. "Vsi smo že na koncu z energijo in ne moreš se izogniti, da ne bi prišlo do kronične utrujenosti," pove igralec, ki je zaigral v nanizanki lik Blaža.

Moji, tvoji, najini je družinska nanizanka, ki naj bi na zabaven in sproščen način obravnavala tematiko, ki je razumljiva in blizu vsem generacijam, tudi otrokom. V ospredju je sodobna družina, starši koruzniki, otroci iz različnih zakonov, babica in dedek. "Ne predstavljam si zabave brez duhovitosti in v seriji so nedvomno tudi humoristični elementi, ampak žanrsko je ne morem opredeliti kot humoristično, vsaj ne po standardih, ki veljajo v sodobni domači televizijski produkciji," je povedala Vedrana Grisogono Nemeš, scenaristka nanizanke.

Copata v družini

Glavni vlogi v nanizanki sta si razdelila Barbara Cerar, ki je upodobila Polono, in Sebastian Cavazza v vlogi Blaža. Če je ona uspešna arhitekta z neizpolnjeno življenjsko željo po ustanovitvi plesne šole, potem skuša on ustvariti vtis tradicionalnega družinskega očeta, ki mu v podjetju zaradi finančne krize ne gre najbolje. Polona tudi nekoliko pretirava z vajami proti stresu in zdravim prehranjevanjem, s čimer vsem soli pamet. "Blaž je večplastna osebnost, na nek način copata v tej družini, saj je zelo popustljiv do določenih Poloninih prehrambenih navad in pogledov na svet. Je pa vztrajen v tem, kar si sam želi. Vztraja pri poroki, v nekaterih pogledih je zelo konzervativen, delno ga razjeda tudi ljubosumje," opiše svoj lik Cavazza. Za zabavne situacije poskrbita babica Meta (Marjana Brecelj), nekdanja Blaževa tašča, in Polonin oče, vdovec Jože (Janez Hočevar). Njuna romanca je mladim komaj razumljiva. Posebnost nanizanke je še dojenček Miško, Blažev in Polonin otrok, ki v offu komentira dogajanje v družini, kar pa slišijo samo gledalci.

Televizija je obrt

Močna igralska zasedba je vsekakor zagotovilo, ki nakazuje, da lahko nanizanka doseže dober uspeh in sprejem pri gledalcih. Za režiserko Sieno Krušič je bila ta pogoj, da se je lotila režije. "Gre za zelo specifičen in velik projekt, ki ima 35 delov, zato sem iskala igralce, za katere sem vedela, da bom lahko od njih veliko dobila. Ponudila sem jim lik in pričakovala od njih neko nadgradnjo," je povedala Krušičeva. "S Sieno je super delati, saj vedno posluša naše ideje, čeprav ima zadnjo besedo ona, kar je tudi prav, saj ima pogled od zunaj. Nam se lahko zdi nekaj zelo smešno in dobro, vendar temu ni tako, ker tega pogleda nimamo, zato je tukaj režiser, ki vse te niti potegne v celoto in ji da končno podobo," je še povedal Cavazza.

Sicer pa Krušičeva pravi, da pačenja v nanizanki ne dopuščajo in igrajo zares, situacije so postavljene realno, karikiranja je le do neke mere, prisiljenega humorja ni. Koliko jo bo v nanizanki mogoče prepoznati kot režiserko, ne ve. "To je televizija in to je obrt. Sestavila sem zasedbo, jo odpeljala v pravo smer in držim jo na tej poti."

Nato se začne snemanje. Snemalci se postavijo na svoja mesta, na voljo imajo tri kamere. V velikem kvadratastem prostoru se nahaja cela hiša Mojih, tvojih in najinih. Igralci so pripravljeni, prav tako ostala ekipa. Černec in Krušičeva sedeta na direktorski in režiserski stol, pred seboj imata televizijski ekran. "4, 3, 2, 1," nekajkrat ponovi Černec. "Akcija," nekajkrat ponovi Krušičeva. "Novinarji so šli, nikogar več ne vidim," tudi Brecljeva nekajkrat ponovi. "Pravkar sem govorila z eno novinarko in se mi je zdela povsem korektna," doda še Cerarjeva, vse dokler režiserka zadovoljno ne javi: "Posneto."