Tekavčičeva, ki je kot županska kandidatka SD na nedeljskih volitvah po delnih neuradnih podatkih prejela 2,22 odstotka glasov in bo kot ena od štirih izvoljenih svetnikov v mestnem svetu zastopala barve SD, je zaskrbljena nad nizko volilno udeležbo v prestolnici. Ta je bila 44,49-odstotna.

Kot je dejala na novinarski konferenci, so namreč vsi kandidati dobili manj glasov kot pred štirimi leti. Še posebej jo skrbi, ker so se volitev udeležili predvsem starejši, saj to pomeni, da imajo mladi občutek, "da v tej družbi nimajo izhoda".

"Nikoli nisem skrivala, da pričakujem, da bo na letošnjih lokalnih volitvah volilno telo v Ljubljani izglasovalo mestni svet, ki bo vsebinsko presojal posamezne županove odločitve in na podlagi vsebine pregledno in odgovorno odločal o razvoju mesta in porabi denarja," je dejala Tekavčičeva. Rezultati po njenem mnenju kažejo, da sprememb ni mogoče pričakovati.

Kot pravi, se je "svobodna Ljubljana", kot je jo označil zmagovalec volitev in sedanji župan Zoran Janković, odločila, kot se je. "Želim pa si, da to ne bi bile trajne meje svobode, ki jih je Ljubljana postavila sama sebi, kajti jaz si svobodo socialno čuteče Ljubljane predstavljam veliko širše," je dejala. Z mejami svobode, ki so si jih postavili sami, se bodo po njenem mnenju soočili zelo hitro, in sicer ko bo treba znotraj omejenih sredstev v Ljubljani odločiti o tem, kam prioritetno usmeriti denar.

Kot napoveduje, bodo svetniki SD delovali tako, kot so obljubili, da bo šla Ljubljana v smeri socialne povezanosti in solidarnosti. Tako bodo po njenih besedah izkoristili vsako minuto časa, ki jo omogoča poslovnik mestnega sveta, da bodo predstavili svoje ideje in predloge, kako si to zamišljajo.