Deli možganov, kjer se nahajajo centri za sluh, se naučijo opravljati „enako delo“ s tem, da uporabljajo vid. Raziskovalci so se do odkritja dokopali med proučevanjem mačk – ki se poleg ljudi tudi lahko rodijo gluhe.

Ljudje, ki se rodijo gluhi ali slepi, pogosto trdijo, da imajo druge čute bolj izostrene. Znanstveniki pa so prepričani, da imajo možgani pri ljudeh, ki oglušijo ali oslepijo zelo mladi, zmožnost, da ustvarijo drugačne povezave.

Pri gluhih mačkah so odkrili, da so centri za sluh v možganih povsem drugačni. Območje, ki običajno „obdeluje zvok“ lahko spodbudi delovanje centra za vid. Gluhe mačke – in najbrž tudi ljudje – zato hitreje opazijo gibajoče se predmete.

„Možgani so zelo učinkoviti in centre za čute ne pustijo nedelujoče,“ je dejal vodja raziskave Stephen Lomber. „Možgani želijo nadomestiti manjkajoče čute tako, da druge izboljšajo. Gluhi ljudje imajo tako boljši obrobni vid in zato, na primer, prihajajoči avtomobil vidijo prej. Prav tako so zmožni bolje oceniti, kako hitro vozi avtomobil,“ je še dodal.

Lomberjeva skupina raziskovalcev ugotavlja, kako možgani reagirajo na vsadke, s katerimi gluhim ljudem povrnejo sluh. Vprašanje, s katerim se ukvarjajo, je, kaj se zgodi z reorganiziranimi možgani, če človeku povrnemo sluh. „Primer, ki ga rad uporabim je: če imate kočo, ki jo ne uporabljate in jo zato posodite prijatelju, se bo ta počutil kot doma – morda premaknil pohištvo. In morda ne bo želel oditi, tudi ko se boste vrnili,“ je razložil Lomber.

Izsledki raziskave so bili objavljeni v znanstvenem glasilu Nature Neuroscience.