Največji delež kreditov (341 milijonov evrov oz. 37 odstotkov) je SID banka namenila za spodbujanje poslovanja majhnih in srednje velikih podjetij, eno tretjino (304 milijone evrov) pa za spodbujanje mednarodnih gospodarskih poslov, so danes sporočili iz SID banke.

SID banka si prizadeva v čim večji meri podpirati tudi naložbe podjetij v raziskave, razvoj in inovacije ter okoljevarstvene in energetske projekte. Za naložbe v raziskave, razvoj in inovacije je podjetjem odobrila 67 milijonov evrov kreditov, za energetske projekte pa 70 milijonov evrov. Več kot 100 milijonov evrov je namenila tudi za infrastrukturne projekte ter regionalni razvoj.

SID banka zagotavlja čim večjo regionalno razpršenost svojih virov. Tako so 29 odstotkov sredstev prejele družbe iz osrednjeslovenske regije, 23 odstotkov podjetja iz podravske regije, 15 odstotkov iz savinjske regije, po sedem odstotkov iz obalno-kraške in gorenjske regije, pet odstotkov iz goriške regije, po štiri odstotke iz koroške in pomurske regije, tri odstotke iz spodnjeposavske regije ter po dva odstotka iz jugovzhodne Slovenije in notranjsko-kraške regije.

SID banka podpira in spodbuja slovenska podjetja pri njihovem prodoru na tuje trge tudi z zavarovanjem izvoznih poslov in izhodnih investicij pred netržnimi tveganji, tj. pred tveganji, ki jih zasebni (po)zavarovalni trg ni pripravljen ali ni sposoben prevzeti.

V letošnjih prvih osmih mesecih je tako pred netržnimi tveganji zavarovala za 1,1 milijarde evrov izvoznih poslov slovenskih podjetij, to je kar 88 odstotkov več kot enakem obdobju lani. Neto izpostavljenost iz veljavnih zavarovanj in obljub je konec avgusta znašala dobro milijardo evrov.

Kot poudarjajo v SID banki, slovenskemu gospodarstvu že vse od začetka gospodarske krize s svojimi finančnimi in zavarovalnimi storitvami nudijo okrepljeno podporo. Podjetjem in bankam zagotavljajo dolgoročne finančne vire, ki so v kriznem času skoraj povsem presahnili, zaradi česar je na tem področju nastala globoka tržna vrzel.