Idrijčan, ki je branil lansko tretje mesto, je nazadnje, potem ko je pomagal kolegu, sicer desetouvrščenemu na svetovnem prvenstvu do osmega mesta, končal na 60. mestu, v sendviču med še dvema dolžnikoma mavričnih sanj Belgijcem Gilbertom in Italijanom Pozzatom. Za Geelong se je na dan samih desetic v datumu z zmago najlepše odkupil 34-letni Španec Oscar Freire. Grega Bole in Jani Brajkovič, ki sta bila do zadnjega na klubskih seznamih, nista vozila. V Italiji bodo sezono potegnili še teden dlje. Poleg Gorazda Štanglja in Jureta Golčerja je veliko slovenske pozornosti usmerjeno v Tadeja Valjavca. "Na Emilii slabo, na Beghelli malo bolje, a še vedno ni bilo tisto, kar sem želel," je Valjo opisal nastopa na klasikah Giro del' Emilia in VN Bruno Beghelli, ki so zanj predvsem lovljenje optimalne pripravljenosti za sobotni Giro di Lombardia, ki je lahko zanj tudi zadnja velika enodnevna dirka v karieri. Tours in Lombardija sodita med deset največjih enodnevnih dirk na svetu.

"Na prvih zaključnih krogih na Emilii sem bil zelo močan, spredaj nas je ostalo le še trinajst. Ker so nas vmes malo polovili, sem moral v naslednjem krogu loviti dvajseterico, potem jih je bilo že trideset spredaj. Ko sem videl, da ne bom mogel več brskati med tistimi za prva mesta, me je v glavi vse minilo. Spredaj so bili zares sami pravi - Gesink, Martin, Kolobnev, Nibali. Noge niso dale. Na treningih sem veliko delal in imel dober občutek, na dirki pa... Morda sem s tema dvema dirkama ujel tekmovalni ritem, ki mi je manjkal," upa Valjavec.

Čast slovenskega kolesarstva je ta konec tedna še najbolj reševala Blaža Klemenčič. Na največjem gorskokolesarskem festivalu Roc d' Azur v Evropi, kjer naštejejo več kot 16.000 udeležencev, je bila na ženskem krosu (43 km) četrta. Za samimi zvezdnicami krosa. Aktualno svetovno prvakinjo Poljakinjo Majo Wloszczowska, lansko zmagovalko svetovnega pokala Avstrijko Elisabeth Osl in nekdanjo nepremagljivo šampionko Norvežanko Gunn-Rito Dahle Flesja. Z njo sta imeli tesen obračun za stopničke, a ji je Gunn-Rita ušla peš po plaži. Tek po mivki je bil najznačilnejši del proge na Azurni obali.