Le padec na dirki bi lahko Jorgeju Lorenzu preprečil predčasni naslov prvaka. Potem ko je zaradi zdravstvenih težav iz tekme za prvaka izpadel Valentino Rossi in se je pred štirinajstimi dnevi polomil še Dani Pedrosa, je bilo pravzaprav le še vprašanje časa, kdaj bo Lorenzo tudi praktično postal prvak sezone 2010.

Mladi Španec v Maleziji ni naredil napake. Po prejšnji dirki so se že tako napeti odnosi v moštvu Yamahe še zaostrili, potem ko sta se na Japonskem Lorenzo in Rossi izjemno dramatično borila za vsak meter prostora. Tokrat Španec ni rinil z glavo skozi zid: že pred dirko je vedel, da mu celo deveto mesto zadošča za skupno zmago.

Vseeno je bil Lorenzo v igri za zmago tudi v Sepangu. A vsaj za trenutek ga je zasenčil Valentino Rossi. Potem ko je "doktor" ves motociklistični svet presenetil s hitro vrnitvijo po zlomu noge in mu voženj ni preprečila niti neprijetna poškodba rame, je Rossi spet pokazal, da bi bil brez vseh teh težav v letošnji sezoni zelo verjetno višje kot na skupno tretjem mestu. Rossi je sicer zelo slabo startal in bil po prvem krogu šele enajsti, toda vse je nadoknadil v nadaljevanju. Mimo tekmecev je švigal kot za stavo in se kmalu vključil v boj za zmago. Nazadnje je moral premoč priznati tudi Andrea Dovizioso, medtem ko se je Lorenzo odločil, da bo raje zanesljivo prišel do cilja na tretjem mestu, kot pa da bi tvegal odstop v boju z Rossijem. Že v prvem krogu se je poslovil Casey Stoner, potem ko je zletel s steze.

Rossi je po zmagi športno čestital mlajšemu moštvenemu tekmecu za naslov, sam pa se je nadvse razveselil zmage, prve v tej sezoni po uvodni dirki v Katarju. "Start je bil res zanič. A vračal sem se krog za krogom in vesel sem, da sem prišel do zmage. Veliko dela sem vložil v to, zahvala pa gre tudi moji ekipi." Novi svetovni prvak je priznal, da je vozil taktično: "Ugotovil sem, da bo povsem dovolj, če končam dirko, imel sem pa tudi nekaj težav z gumami, zato nisem pritiskal do konca."

Omenimo, da so Lorenza kar nekaj časa čakali na odru za zmagovalce, saj je takoj po koncu dirke začel slaviti naslov svetovnega prvaka s svojimi mehaniki. Vsi so mislili, da zamuja na oder, ker pripravlja morebitno presenečenje, ko pa je le prišel, je doživel bučen aplavz.