Nedelja je imela za ljubitelje formule 1 zelo zgoščen urnik. Potem ko so v soboto zaradi močnega dežja morali odpovedati kvalifikacije in jih prestaviti na danes, se je vreme na Japonskem povsem umirilo. Dirkače je pričakalo sonce, s kvalifikacijami pa sta najbolje opravila Red Bullova dirkača. Tretji bi bil Hamilton, ki pa je zaradi menjave menjalnika izgubil pet mest in se moral zadovoljiti z osmim startnim položajem.

Pet ur po kvalifikacijah pa je karavano formule 1 že čakal start 16. dirke sezone. Že sam začetek je bil pester: Vitalij Petrov se je zaletel v zaščitni zid že na startno-ciljni ravnini, Felipe Massa je s steze zbil sebe in Vitantonia Liuzzija, ko pa je bil na stezi varnostni avto, je odpovedal še drugi Renaultov dirkalnik Roberta Kubice; Poljak je sicer odlično začel in se prebil na drugo mesto. Že v krogu za ogrevanje pa je dirkalnik razbil Lucas Di Grassi, ki tako sploh ni startal.

Po burnem startu je bilo nadaljevanje mirnejše. Red Bullova dirkača sta vozila na prvih mestih, Sebastian Vettel pa je obdržal najboljše mesto iz kvalifikacij tudi na dirki. Red Bulla sta bila brez vodstva od 25. do 38. kroga, ko je bil zaradi drugačne taktike postankov prvi Jenson Button, ki pa je po obisku mehanikov nazadnje pristal na četrtem mestu in ostal brez stopničk.

"Odličen dan. Začelo se je že s kvalifikacijami, popoldne pa še zelo uspešna dirka. Zdi se mi, da je to dirkališče ustvarjeno za nas. Vseeno pa je bil ključen dejavnik dober start," je dejal Vettel. Alonso, ki je slavil na prejšnji dirki v Singapurju, pa je priznal, da so bili tekmeci "s krili" tokrat neulovljivi: "Slabo sem startal, Red Bulla pa sta bila v prvem delu dirke preprosto premočna. Ob koncu sem zmanjšal razliko, toda višje kot do tretjega mesta se ni dalo."

Tri dirke pred koncem SP ima Webber zdaj 220 točk, Vettel in Alonso pa sta na drugem mestu z 206, tako da se obeta še zanimiv boj za skupno zmago. V njem sta tudi še oba McLarnova dirkača: Lewis Hamilton s 192 točkami in Jenson Button s 189. Hamilton je imel danes veliko tehničnih težav. Po menjavi menjalnika niti novi ni bil brezhiben, v zadnji tretjini dirke je tako Hamilton vozil brez tretje prestave in moral predse spustiti moštvenega sotekmovalca ter se zadovoljiti s petim mestom. Po številnih odstopih je bil nazadnje šesti povratnik v formulo 1 Michael Schumacher, sedmi pa domači junak Kamui Kobajaši, ki je navijače navdušil z nekaj drznimi manevri. Pet krogov pred koncem je imel spektakularno nesrečo še Nico Rosberg, a je na srečo pri trčenju v zaščitni zid ostal nepoškodovan in na koncu so ga celo upoštevali v vrstnem redu dirke kot 17.

Nadaljevanje sezone prinašal naslednjo dirko v Južni Koreji 24. oktobra: po zagotovilih prirediteljev naj bi bilo vse nared za krstno dirko v tej državi, zadnjo besedo pa bo imela Mednarodna avtomobilistična zveza (FIA), ki bo naslednji teden v Korejo poslala inšpektorje.