"V novi sezoni bom ostal pri smuku, superveleslalomu in superkombinaciji, želim pa se preizkusiti tudi v veleslalomu, ki mu želim posvetiti čim več pozornosti na treningu. Želim se udeležiti tudi kvalifikacij za eno od prihodnjih tekem svetovnega pokala v veleslalomu. Bomo videli, če mi bo uspelo. Zato napovedujem resno borbo preostalim članom ekipe za veleslalomsko mesto. To je edina pravilna pot, da napredujemo v veleslalomu, ki za Slovence v prejšnjih letih ni bil tako uspešna disciplina," je za STA napovedal "borbeno" strategijo Križaj, ki v novo sezono vstopa z novimi smučmi.

Uvod v novo sezono je že tradicionalen veleslalom na ledeniku Rettenbach. V veleslalomu člani slovenske moške ekipe že nekaj let ne blestijo več, konec rezultatske krize pa še ni na obzorju. Sezono bodo v Söldnu z veleslalomom 23. oktobra odprle ženske, dan kasneje pa še moški.

Pod taktirko avstrijskega trenerja Burkharda Schafferja navdušujejo smukači. Smučarji za hitre discipline bodo tekmovalno sezono začeli v Lake Louisu konec novembra, pred tem Jermana, Šporna, Roka Perka, Križaja, Markiča in Klineta čaka še nekaj ledeniških treningov. Že v nedeljo potujejo v tirolski Pitztal, kjer bodo, če bodo vremenske razmere dopuščale, trenirali superveleslalom in veleslalom. Smukačem se bosta pridružila tudi najboljša veleslalomista Aleš Gorza in Janez Jazbec, ki sta edina od fantov v minuli sezoni osvajala veleslalomske točke v svetovnem pokalu in imata zato tako rekoč že zagotovljen nastop na uvodu v Söldnu. Specialisti za hitri disciplini bodo nato v vmesnem času do odhoda v Kanado trenirali na Mölltalu ter opravili veliko kondicijskega treninga in fitnesa.

"Motokros je šport, ki zahteva tako kot smuk veliko adrenalina, vsebuje različne skoke, zato je kar veliko podobnosti s hitrimi smučarskimi disciplinami, povsem primerjati pa se ne da. Vsak tak šport je zelo koristen za smučarje in za trening. Letos sem nekoliko manj vozil motokros, saj sem več treniral smučanje, zato je časa za motor zmanjkalo," je dejal Križaj, ki se je januarja letos spustil tudi po slovitem Petelinjem grebenu.

"Petelinji greben ..., ko stojiš na startu, sploh prvič, se ne da primerjati z ničemer. Pa sem se že ob dirkah v motokrosu preizkusil tudi v skoku z elastiko in s padalom," je dejal Križaj, ki bo glede na prihajajoče treninge motor počasi moral pospraviti v garažo. Pred leti je Perko grdo padel v motokrosu, v okviru smučarskih priprav, zato motokrosa ne vozi več in se od takrat naprej posveča raje rolkanju, a Križaj motorja ne namerava zapustiti. "Motor imam že od majhnega, od petega leta. Z motokrosom ne mislim nehati niti, če bo prišla vmes kakšna manjša poškodba. Vsekakor pa vozim z glavo, ne pretiravam, je moj drugi šport takoj za smučanjem in res uživam v njem," Križaja kolegova nesreča ni odvrnila od moto preizkušenj.

Križaj si v novi sezoni želi čim večkrat osvajati točke v svetovnem pokalu: "Zanesljivo si želim uvrstitve med prvih deset, vendar pa to še ni povsem realno, želim si dobrih uvrstitev ter se ob koncu sezone uvrstiti med prvih trideset vsaj v eni disciplini." Križaj je bil v smuku najboljši 29. decembra lani v Bormiu s 23. mestom, takrat, ko je njegov starejši kolega Jerman na tem smuku zmagal. Pred tem je Križaj na superveleslalomu v Val Gardeni osvojil 19. mesto, kar je njegova najboljša uvrstitev v tej disciplini.