Spomnimo: Jorge Lorenzo, vodilni v skupni razvrstitvi prvenstva motoGP, in Valentino Rossi, rekovalescent in legenda na dveh kolesih, sta v zadnjih krogih dirke v Motegiju na noge spravila vse ljubitelje tega športa, ko sta se zagrizeno borila za tretje mesto in se prehitevala, celo prerivala skozi nekaj ovinkov. Mnogim pri Yamahi je zastajal dih, kajti ni veliko manjkalo, pa bi oba dirkača dirko končala ob stezi, s tem pa bi šlo po zlu kar nekaj točk v skupnem seštevku med ekipami. Nočna mora odgovornih pri Yamahi se je na vso srečo končala z uvrstitvijo Rossija na tretje in Lorenza na četrto mesto. Kot smo lahko pričakovali, pa so bili po dirki komentarji vse prej kot nežni.

Bolj oster je bil seveda poraženec tega dvoboja Lorenzo, ki je dirkal bolj previdno, saj se bori za naslov prvaka in mu vsaka točka pride še kako prav. Zato Španec verjetno ni vozil še bolj agresivno, kar pa še ne pomeni, da tega v prihodnje ne bomo videli: "Oba sva vozila na zgornji meji zmogljivosti, a prenekateri njegov manever v zadnjih krogih dirke ni bil povsem pošten. Rossi je šel enostavno korak predaleč, večkrat me je dobesedno porinil s steze, kar se mi ne zdi pošteno. Še sva moštvena tovariša, jaz se borim za naslov prvaka in tudi ekipa se bori za naslov prvaka med konstruktorji. Tega bi se moral Rossi zavedati. Seveda sem razočaran, ker nisem dirke končal med prvimi tremi, iz varnostnih razlogov sem dirko odpeljal s starejšim motociklom, ki pa ni bil povsem optimalen. A ko bom enkrat imel naslov prvak v žepu, Rossiju ne bom več popuščal."

Jasnejše vojne napovedi iz ust Lorenza torej ne bi mogli pričakovati, očitno je mladi Španec pričakoval več "moštvenega duha" od Rossija, ki pa je z mislimi verjetno že povsem drugje. Naslednje leto namreč zapušča Yamaho, in čeprav je še vedno njihov član, je tudi dovolj egoist in pravi dirkač, da se na take "malenkosti" ne ozira. Zato je verjetno tudi tolikokrat postal prvak. Stara dirkaška modrost pravi, da "prijazni fantje nikoli ne postanejo prvaki."

Valentino Rossi je bil začuden nad Lorenzovimi očitki o nešportnem obnašanju na stezi. "Lorenzova reakcija me je presenetila. Po koncu dirke je bil povsem miren, a očitno se je potem premislil. Ne vem, zakaj, a če je pričakoval, da mu bom kar tako prepustil tretje mesto, se je zmotil. Večkrat sva se prehitela, med vožnjo sem zares užival, ker sem se moral zelo potruditi, da sem ga na koncu prehitel. In tudi gledalcem sva ponudila najboljše, kar jim lahko take dirke ponudijo. Res sva se nekajkrat kar naslonila druga na drugega, tako na tesno je šlo. A najboljše poteze v zadnjem ovinku so tiste, ko potem zmagaš, ne pa, da se boriš za tretje mesto. A tudi to bo še prišlo."