Nagrado podeljujejo Evropska komisija, Evropska federacija knjigotržcev, Svet evropskih pisateljev in Federacija evropskih založnikov. Njen namen je zbuditi zanimanje za nove talente in spodbuditi objavo njihovih knjig v različnih državah, obenem pa proslaviti evropsko kulturno raznolikost. Prvič so jo podelili leta 2009.

Kot je mogoče izvedeti na spletni strani Evropske komisije, so zmagovalne avtorje izbrale nacionalne žirije v Belgiji, na Cipru, Danskem, v Estoniji, na Finskem, v Nemčiji, Luksemburgu, Romuniji, Španiji, Makedoniji in Sloveniji. Države se vsako leto menjajo, tako da se v treh letih zvrsti vseh 35 držav, ki so upravičene do nagrade.

Letošnjim dobitnikom bo nagrado na slovesnosti 18. novembra v Bruslju podelila evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, večjezičnost in mlade Androulla Vassiliou.

Knjiga Nataše Kramberger Nebesa v Robidah je izšla leta 2007 pri Javnem skladu RS za kulturne dejavnosti. Kot je povedala za današnjo izdajo Večera, ji je nagrada posebej ljuba, ker je doma v Berlinu, velikokrat tudi v Trstu in Milanu, zato se počuti doma v Evropi.