Mora se posvetovati s posadko

Kot so povedali v debati, ki je sledila izboru "kapitana", so ga fantje izbrali, ker je "pogumen in pameten", dekleta pa večinoma zato, ker je "prijazen in lepo oblečen". Vse to so tudi lastnosti, ki jih po njihovem mnenju mora imeti dober kapitan. Poleg tega mora biti še smešen, "da je tudi otrokom všeč", in usmiljen do svojih mornarjev, močan, hiter, odločen, previden, predvsem pa se ne sme pretvarjati, da je nekdo drug, torej mora biti tak, kot je. Zaželeno je, da bi imel izbran kandidat brado, "a to ni nujno", seveda pa mora biti dober plavalec, so še izpostavili šolarji. "Zokija" so poleg vsega tega izbrali še zato, ker drži obljubo, "saj je naredil stadion, kot je rekel", kar je za dobrega vodjo zelo pomembno, in ker je preprosto "šarmanten lepotec", kot je strnil eden izmed šolarjev.

Zanimivo pa je, da so se vsi otroci strinjali, da mora dober kapitan upravljati ladjo v sodelovanju s svojimi mornarji in se z njimi posvetovati pred sprejemanjem odločitev. Toda, ali Zoran Janković to počne? Posadka, ki je bila na njegovem krovu zadnja štiri leta, predvsem tisti, ki so sedeli na nasprotni strani ladje, so mu namreč pogosto očitali prav to, da ladjo upravlja preveč samostojno in brezkompromisno in premalo upošteva mnenja drugih.

Miha je videti dober plavalec in ne kaže, da bi imel morsko bolezen

Na drugo mesto bi se uvrstila Mojca Kucler Dolinar, za katero je glasovalo 20,8 odstotka otrok. Tudi "Mojca" jim je bila všeč, ker izžareva nekatere enake lastnosti kot "Zoki", torej, je "prijazna, simpatična, lepa, ima lep nasmešek in je dobro oblečena". Eden izmed šolarjev, ki prispeva 4,16 odstotka zbranih glasov, je izbral "Miho", ker je videti "dober plavalec in ne kaže, da bi imel morsko bolezen". Očitno pa se politična nezainteresiranost kaže že v šolskih klopeh, saj eden izmed šolarjev ni izbral nobenega kandidata, saj se mu vsi zdijo enaki.

"Zofka" in "Metka" se zdita otrokom "prestari za vodenje ladje", videti pa sta tudi manj prijazni in simpatični, kot denimo "Mojca", so ocenili otroci, zato se zanju ni odločil nihče.

Ravnatelj osnovne šole Prule Dušan Merc ob tem meni, da otroke mediji pozitivno kontaminirajo in zato osebe, ki so jih izbirali za kapitane, že poznajo. "Poleg tega pa je bil župan Zoran Janković večkrat na naši šoli. Prišel je pozitivno naravnan, se družil z učenci in jim povedal nekaj šal, s čimer se jim je zagotovo prikupil," meni Merc.