"Po tekmovalni plati začetek poletne velike nagrade ni bil takšen, kot smo si ga želeli, vendar smo po analizi sklenili, da ne bomo ničesar spreminjali, ampak ostanemo pri začrtanem programu, torej izpeljavi vseh faz priprav za zimo. Da je bila odločitev pravilna, se je pokazalo v drugem delu poletne serije, ko so se tekmovalci že uvrščali na mesta, na katerih smo želeli biti že na začetku," je menil športni direktor Franci Petek, čeprav je Slovenija dosegla le eno uvrstitev med najboljšo deseterico (9. mesto Prevca v Libercu). Za nameček Slovenija niti skozi poletno veliko nagrado niti skozi celinski pokal ni povečala kvote štirih skakalcev, ki imajo pravico nastopa na začetku zimske sezone svetovnega pokala. "Ker smo bili uspešni tudi v celinskem in alpskem pokalu, gremo v sklepne priprave na zimo samozavestno in po začrtani poti. Do prvih tekem na snegu moramo izpeljati načrtovane prilagoditve tehnike," je optimizem sejal Petek in na vsa usta hvalil tudi napredek med člani ter mladinci v nordijski kombinaciji, kjer je bilo veliko poudarka na smučarskem teku, ter uvrstitvi v poletni seriji (13. Berlot, 20. Jelenko).

Selektor Zupan je znova poudaril, da so bili skoki na treningih že na visoki ravni, vendar tega niso bili sposobni potrditi z rezultati na tekmi. "Dobre baze nismo uspeli vkomponirati v celoto. Na vsaki tekmi smo naredili korak naprej, na koncu smo bili tam, kjer moramo biti. Ob tem je pomembno, da nismo podirali koncepta treninga, ampak smo sledili načrtu. Stvari gradimo po načrtu, čeprav doslej še nismo pokazali veliko," je poudaril Matjaž Zupan, ki je posebej pohvalil Petra Prevca, ker je skoke s treningov prenašal na tekmo, ter Roka Zimo, ki je do prve ekipe prišel iz ekipe B z dobrimi nastopi v celinskem pokalu.

Ker bo odslej težišče treninga na specialni motoriki, se Slovenci vračajo na trening na 60- in 90-metrske skakalnice v Beljaku in Ramsauu. Na manjših skakalnicah bodo poskušali izboljšati prvi del faze leta, ker imajo v tem elementu največ rezerv. Po treningu v Avstriji bodo imeli 16. oktobra državno prvenstvo na plastiki, nato pa jih čakajo sklepne priprave za začetek svetovnega pokala konec novembra v Kuusamu na Finskem.

Najboljši slovenski skakalec v poletni seriji je bil najmlajši član reprezentance Peter Prevc, ki je šele pred dobrim mesecem postal polnoleten. "Pred začetkom poletne serije sem si želel ene uvrstitve med najboljših deset, zato sem vesel, da sem izpolnil cilj. Za menoj je kar uspešna poletna sezona, potem ko v prvem delu nisem bil zadovoljen, saj bi moral pokazati več. V drugem delu mi je šlo po načrtu, saj sem na tekme prenesel skoke s treningov. Imam še nekaj rezerv, da bom še boljši, največja je v sproščenosti," je povedal Peter Prevc, dijak četrtega letnika ekonomske gimnazije v Kranju.