Selektor Martin Hvastija si je pred odhodom v Geelong želel, da bi njegovi izbranci prav na vsaki dirki razen ženske posegli v deseterico najboljših, toda to jim ni uspelo niti na eni. Na najpomembnejši, članski cestni preizkušnji, je bil Grega Bole 11., a prav na tej dirki je tudi ostal grenak priokus, da so Slovenci zamudili priložnost za odmevnejši dosežek. Dolgo časa so namreč krojili potek, s pametno in učinkovito vožnjo pripeljali Boleta tja, kamor so želeli, toda kolesar Lampreja v zaključku ni imel moči, da bi s svojim najmočnejšim orožjem, sprintom, prišel v sam vrh.

"Natančnejših analiz še nisem naredil, a po mojem mnenju je bilo prvenstvo uspešno, čeprav rezultati tega ne kažejo. Če bi bil Bole samo mesto boljši, bi bilo tudi naše razpoloženje boljše. Vsekakor so člani pokazali, da so v samem svetovnem vrhu, manjkala je le pika na i. A verjamem, da jo bomo postavili na naslednjih prvenstvih," je ob prihodu domov dejal Hvastija, njegove besede so potrdili tudi sami kolesarji.

"Bili smo ena najboljših reprezentanc, pokazali smo odlično predstavo, na koncu je našemu adutu Boletu malo zmanjkalo. A verjamem, da bo Bole na enem izmed naslednjih prvenstev osvojil kolajno," je dejal Jani Brajkovič, Gorazd Štangelj pa ga je dopolnil: "Iz leta v leto smo boljši in boljši. Tako homogeni in močni nismo bili še nikoli."

Brajkovič je bil tudi edini slovenski predstavnik na kronometru. A ni imel sreče. Tik pred obračunom najboljših kolesarjev v uri resnice je zbolel, tako da ni mogel biti konkurenčen najboljšim: "Če bi bil zdrav, bi se lahko uvrstil v najboljšo deseterico, za kaj več pa nisem bil pripravljen. Sem pa zelo zadovoljen z vožnjo v cestni preizkušnji. Na njej sem nastopil povsem sproščen, kar se je dalo opaziti. Na koncu sem celo poskusil s samostojno akcijo, toda pravih upov, da mi bo uspelo, niti nisem imel."

Brajkovičeva bolezen pa ni bila edina smola Slovencev na prvenstvu. Tega, da je Borut Božič ostal brez uvrstitve, ne moremo ravno šteti za nesrečo (po mali potrebi ni mogel ujeti skupine), zato pa je zaradi smole brez pravega izida v konkurenci kolesarjev do 23 let ostal Marko Kump. Novomeščan je bil že na začetku cestne dirke udeležen v skupinski padec, njegovo kolo pa je zdržalo le do zadnjega kroga, ko je bilo najbolj potrebno, pa ga je pustilo na cedilu.

"Zaradi njegove smole smo ostali brez želene uvrstitve. Če ne bi bilo smole, bi bili danes navdušeni. Tako pa je bila zaman odlična predstava Blaža Jarca in Blaža Furdija. A takšen je kolesarski šport. Ta generacija, ki se vsaj za nekaj časa poslavlja od velikih tekmovanj, saj bodo vsi naslednje leto že člani, najbrž pa nihče ne bo mogel v najmočnejšo reprezentanco, se poslavlja. Za slovo bi si zaslužila kakšen odmevnejši dosežek," nastopov mlajših članov ne ocenjuje kot polomijo selektor, ki je navdušen tudi nad napredkom edine ženske Polone Batagelj: "Njen napredek je neverjeten. Če bi imela pomoč kakšne kolegice v reprezentanci, bi se lahko v prihodnosti enakovredno borila z najboljšimi. Treba je vedeti, da je v kolesarski karavani med najmlajšimi."

Hvastija meni, da so imeli kolesarji vse pogoje za dobre rezultate, v sami pripravi, organizaciji in drugih rečeh meni, da ni bilo večjih napak, tako da ne bi ničesar spreminjal. "Mislim, da so imeli kolesarji vse, kar so potrebovali. Za to gre zasluga tudi neverjetnim Slovencem, ki živijo v Avstraliji. Oni so te dni dihali z nami in res se jim moramo zahvaliti. Prav tako mislim, da so kolesarji v deželo 'tam spodaj' prišli pravočasno. o tem, kdaj bodo potovali, se konec koncev nisem odločal jaz, ampak strokovnjaki. Na vreme, zaradi katerega je bilo nekaj prehladov, pa nismo mogli vplivati," na nekatere očitke, da ni bilo vse, kot bi moralo biti, odgovarja Hvastija.

Selektorju se letos izteka pogodba, tako da ni stoodstotno, da bo reprezentanco vodil na naslednjem prvenstvu v danskem Koebenhavnu. Je pa to zelo verjetno, saj pravih protikandidatov nima: "Zaenkrat se o tem nismo pogovarjali. Je pa jasno, da se mi pogodba ob koncu leta izteče in bom moral podpisati novo."