"Do kvote je upravičenih prvih 55 tekmovalcev v svetovnem pokalu in prvi trije iz celinskega pokala po vsaki periodi lahko za naslednje obdobje pridejo v kvote. Najbližji je bil Primož Pikl, ki bi lahko ostal v kvoti, žal je v tem poletnem obdobju premalo naredil in imel premalo dobrih tekem, da bi zadržal mesto. Zato smo ostali pri štirih skakalcih, res smo načrtovali več. Tako je, kot je, zdaj moramo iti naprej," je dejal glavni trener ekipe Matjaž Zupan.

Nizka kvota se bo poznala na ekipnih tekmah, predvsem v prvem delu sezone. "Gre za 'hendikep', saj ne moreš računati na vsaj še eno rezervo, če kakšnemu tekmovalcu ne gre najbolje. Poleg tega ne moreš kakšnemu od tekmovalcev dati kakšne tekme več možnosti svetovnega pokala, tudi če na prvih tekmah ne pokaže največ," je bil jezen Zupan, ki mu zlasti drugi del poletne sezone vliva nekaj optimizma.

"V prvem delu sezone rezultatsko nismo bili sposobni potrditi tistega, kar smo začeli s treningi. Vsako nadaljnjo tekmo smo pokazali več, z rezultati se nismo obremenjevali, zato nismo spreminjali koncepta treninga. Na testiranjih se je namreč pokazalo, da imamo dobro bazo motorične priprave, vendar pa slednje nismo znali vključiti v celoto," je na novinarski konferenci ob koncu poletne sezone dejal glavni trener.

Zupana veseli, da je Prevc tako konstantno odskakal poletno veliko nagrado in je bil merilo tudi za druge tekmovalce. "Lepo presenečenje je bil Rok Zima, ki je na celinskem pokalu pokazal visoko raven forme, Jernej Damjan je naredil rezultatski premik. Ekipa se dela, stvari se gradijo, kljub temu, da nismo imeli veliko za pokazati. Smo na dobri poti in lahko še kaj nadgradimo," je pripomnil Zupan.

"Vrnili se bomo na manjše skakalnice, na katerih bomo fazo v letu, ki nam dela največ težav, lažje izpeljali in postavili na višjo raven. To pomeni, da bo celinski pokal zdaj močnejši. Nadejamo se dobiti kakšno kvoto prek celinskega pokala. Mogoče je včasih celo bolje tako, da si tekmovalec na lažjih tekmah povrne tekmovalno formo ter se na takšen način vrne v svetovni pokal, kot pa da takoj od njega zahtevamo veliko," je predstavil načrte. Skakalci bodo priprave začeli naslednji teden v Beljaku in Ramsauu, potem bodo ostali v domačem okolju do konca oktobra, čakata jih državno prvenstvo ter finalno testiranje na ljubljanski fakulteti za šport.

Poleti se je izkazal le Prevc, ki je bil 11. na zadnji tekmi v Klingenthalu ter skupno 23. "Na začetku sezone tega nisem pričakoval. Mi je vseeno, ali sem zadnji Slovenec ali sem najboljši Slovenec. Tisto, kar je pomembno, je, da dobro skakačem in da sem zadovoljen. Mojim sotekmovalcem se ni izšlo po načrtih, zato bi bilo še lepše, če bi bil še kakšen na mestih okoli mene," je dejal Prevc, še gimnazijec, ki je komaj v teh dneh postal polnoleten.

"Zima mi je bolj všeč, bolj se znajdem na sneženi kot keramični smučini, zato od zimske sezone lahko še več pričakujem. Če ne bi bil diskvalificiran ne tekmi v Wisli, bi poletno sezono lahko končal še višje," je napovedal, da bo tudi pozimi presenetil. Veseli ga, da mu je uspelo na tekmi ponoviti skoke s treningov, pri skakanju pa pogreša še malo sproščenosti.

Športnega direktorja za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo Francija Petka za prihodnost ne skrbi: "Imamo še mesec in pol ali še kakšne teden več do prvih tekem svetovnega pokala, težišče treninga se bo prevesilo na specialno motoriko in tehniko in temu primerno bomo načrtovali treninge. Bistvo pa je, da do prvih tekem izpeljemo do konca vse te prilagoditve tehnike, ki smo si jih zadali kot netekmovalni cilj."