Kot pišejo Finance, je zmešnjava pri nekaterih podjetnikih zbudila podjetniško žilico, tako prizadetim že ponujajo svetovanje in reševanje težav. Med tiste, ki bi lahko zaradi popisa in vrednotenja nepremičnin, pa tudi poznejše obdavčitve, dodatno zaslužili, sodijo geodeti. Medvoško podjetje Geonep je pohitelo in strankam že ponudilo usluge svetovanja in pomoči pri odpravljanju napak v informativnem oziroma poskusnem izračunu vrednosti nepremičnin. Svetovanje pri njih stane stane 40 evrov, analiza podatkov, ki obsega tudi preverbo podatkov v primerjavi z zemljiško knjigo in katastrom, od 60 evrov - če ima stranka do deset nepremični.

Direktor Geonepa Boštjan Trobiš je za Finance povedal, da si večji del posla obetajo pozneje, ko bodo lastniki urejali svoje parcele, saj bodo nekateri šele zdaj ugotovili, da mnoge od njih sploh niso urejene. Za parcelizacijo manjše parcele v naselju na dva dela boste pri njih odšteli nekaj sto evrov, čez palec pa med 400 in 500.

Za svetovalne storitve bi lahko poskrbeli tudi upravljavci nepremičnin oziroma večstanovanjskih stavb, ugotavljajo Finance. Čeprav velikega zanimanja še ni, v mariborski družbi Upra-stan že svetujejo - za zdaj še brezplačno. Zdenka Fleisinger iz Upra-stana pravi, da je pri njih veliko takih lastnikov nepremičnin, ki obvestil geodetske uprave še niso dobili. Odgovor o tem, ali bodo svetovanje v prihodnje zaračunavali, čakajo od Stanovanjskega podjetja Ljubljana.

Po odločitvi o uvedbi novega davka na nepremičnine pa si nove posle obetajo tudi davčni svetovalci. Mitja Černe iz BDO Svetovanja je za Finance potrdil, da svetovanje o izračunu davka za zdaj še ni zanimivo, ko pa bo jasno, kakšen bo sploh novi davek, se bo zanimanje za njihove usluge povečalo. Po nekaterih namigih lahko več poslov pričakujejo tudi odvetniki, a šele po uvedbi davka.