Največja novost letošnje jubilejne desete sezone bo prav gotovo češko moštvo Nymburk, ki je zadnjih sedem let slavilo naslov državnega prvaka in je na vodstvo lige poslalo številne prošnje, ki so jim na koncu ugodili. Tako je češki predstavnik prejel enega od treh posebnih povabil - poleg Nymurka sta ga prejela še Igokea in Budućnost.

Pomembno odločitev glede poteka nove sezone je skupščina lastnikov lige sprejela na začetku marca, saj so preklicali krčenje regionalnega tekmovanja na 12 moštev, kot so napovedali pred začetkom lanske sezone. Glavni favorit za naslov prvaka bo kdo drug kot zmagovalec zadnjih štirih let jadranskega tekmovanja Partizan, ki je v lanski sezoni v finalu slavil po neverjetni končnici, ko je Dušan Kecman v zagrebški Areni proti Ciboni zadel odločilen met ob zvoku sirene preko celotnega igrišča, medtem ko so domači košarkarji že mislili, da bo lovorika romala v njihove roke. Črno-beli so podobno kot prejšnja leta tudi tokrat močno prevetrili moštvo. Odšli so Slavko Vraneš, Lawrence Edward Roberts, Lester McCalebb, Aleksandar Marić in Aleksandar Rašić, od nosilcev pa sta ostala le Kecman in Jan Vesely. A odhodi ključnih košarkarjev so Beograjčane v preteklosti le okrepili, saj so vedno znova našli nove igralce, ki so skočili v ospredje. Za to je bil najbolj zaslužen trener Duško Vujošević, ki pa v novi sezoni sedi na klopi moskovskega CSKA. Strateško paličico je v roke tako vzel Vlada Jovanović, ki bo poskušal kar se da dobro posnemati svojega predhodnika na klopi Partizana, pri tem pa bo lahko računal tudi na slovenskega reprezentanta Jako Klobučarja, ki se je v srbsko prestolnico preselil poleti iz Uniona Olimpije.

Z željo po končni zmagi, ki se jim je v zadnjem finalu izmuznila iz rok, bodo v novo sezono krenili tudi pri Ciboni. Ponos hrvaške košarke pa se podobno kot Union Olimpija koplje v dolgovih. Medtem ko pri ljubljanskem evroligašu dolg znaša okoli 4,5 milijona evrov, pa se je ta številka pri volkovih povzpela nad sedem milijonov. Moštvo so zapustili nosilca Marko Tomas in Jamond Gordon ter med drugimi tudi slovenski reprezentant Samo Udrih. A vodilni pri Zagrebu se niso ozirali za novimi zvenečimi imeni, temveč bodo v novi sezoni računali predvsem na mlade košarkarje, kar je nedvomno korak v pravo smer. Tako bo najstarejši igralec v moštvu trenerja Zdravka Radulovića Marin Rožić s 27 leti. "Nahajamo se v težkem, a nikakor brezizhodnem položaju. V moštvu imamo nekaj izvrstnih mladih igralcev med 20. in 21. letom starosti. To je odličen temelj za prihodnost. Zopet bomo naredili veliko evropsko Cibono," kljub težkemu finančnemu položaju puške v koruzo ni vrgel svetovalec za športni razvoj in nekdanji vrhunski strateg Mirko Novosel.

V najtežjem položaju pa se prav gotovo nahaja drugi beograjski klub Crvena zvezda, katere status še vedno ni jasen. Znano je le, da dolg kluba znaša kar okoli 12 milijonov evrov. Pri rdeče-belih trenutno še čakajo na odločitev sodišča, po kateri poti bo klub sploh šel (možna sta stečaj in reorganizacija...), medtem pa jim je podobno kot Unionu Olimpiji Mednarodna košarkarska zveza (Fiba) prepovedala registriranje igralcev. "Ne vem, kakšna bo odločitev sodišča. Pripravljeni smo na vse scenarije. V zadnjem mesecu smo v klubu ustvarili odlično vzdušje. Želim si, da bi dobili tudi podporo vlade, saj bi tako lažje iskali nove sponzorje," je dejal generalni direktor kluba Mirko Pavlović.

Kot že rečeno, bo tudi v letošnji sezoni lige NLB sodelovalo 14 moštev. Srbijo bosta poleg omenjenih Partizana in Crvene zvezde zastopala še Hemofarm in Radnički, Hrvaško poleg Cibone še Zagreb, Zadar (klub ima več kot pet milijonov dolgov in posledično blokiran račun), Cedevita, Bosno in Hercegovino Igokea ter Široki, Črno goro Budućnost, Češko verjetno največja neznanka Nymburk ter Slovenijo Krka in Union Olimpija.