Bralka nas je na primer obvestila, da je sama po podatkih Gursa lastnica treh parcel okoli stanovanjskega bloka v središču Ljubljane, medtem ko je kot lastnica njenega stanovanja v bloku vpisana soseda. Na stanovanju, vpisanem v zemljiško knjigo, ima sicer banka hipoteko, tako da vsaj banka ve, kdo je lastnik. Sama je po podatkih Gursa tako lastnica okoli 19 tisoč evrov vrednega okoliškega zemljišča, soseda, ki ima v lasti njeno stanovanje, pa je "postala" lastnica še drugega stanovanja v bloku. To glede na številko stanovanja, navedeno na obvestilu Gursa, sploh ne obstaja. Stanovanja, ki je dejansko v njeni lasti, ji na Gursu niso "pripisali". Lastnik nekoč dveh stanovanj v isti etaži, ki jih je nato predelal v eno večje stanovanje, je po obvestilu Gursa ugotovil, da eno od nekoč dveh stanovanj ni v njegovi lasti. Obvestilo Gursa za drugo polovico stanovanja je prejel nekdanji sosed, ki je Ljubljano zapustil že pred več kot desetimi leti.

Drugi primer, na katerega nas je obvestila bralka, kaže na še bolj nerazumno napako institucij, ki razpolagajo z dokumentacijami, pa naj gre za Gurs ali zemljiško knjigo. Odločba o lastništvu stanovanja je bila naslovljena na že več kot pet let pokojnega lastnika, pa čeprav je bil sklep o dedovanju urejen že pred več kot štirimi leti.

Na Gursu sicer lastnike nepremičnin vseskozi opozarjajo, naj se najprej osredotočijo na lastništvo nepremičnin, a lastniki se po drugi strani sprašujejo, zakaj morajo sami urejati stvari, ki so jih enkrat pri državnih organih že uredili. Podatke o lastništvu nepremičnin je sicer večinoma treba urediti v pisarnah geodetske uprave. Nujno je potrdilo o lastništvu, obiščete pa lahko katero koli izpostavo Gursa. Včeraj pa je že začela delovati spletna aplikacija, prek katere lahko lastniki nepremičnin spreminjajo podatke o nepremičninah. V aplikacijo na spletnem naslovu www.obvescanje.si se lahko lastniki nepremičnin prijavijo s kodo, ki so jo prejeli v obvestilu, in enotno matično številko. Samo včeraj dopoldne je podatke že spremenilo okoli 600 lastnikov nepremičnin.

Spomnimo, da so za popis nepremičnin, v katerem so popisali okoli šest milijonov parcel, stavb in delov stavb, namenili 10,92 milijona evrov, oblikovanje postopka vrednotenja nepremičnin in obveščanje lastnikov pa bo stalo okoli 4,75 milijona evrov.