Razlog za diskvalifikacijo 32-letnega Batmana iz Wisle, ki je imel zadnje dni težave z zdravjem in je v petek v Libercu zmagal bolan, je bil prekoračen dovoljen štartni čas desetih sekund. Vodstvo tekmovanja si je nekajkrat ogledalo posnetek, ki je jasno pokazal, da se je Malysz spustil po zaletišču, ko je na semaforju gorela rdeča luč. "Nikogar ne krivim. Čakal sem na znak trenerja, ki je čakal na ugodnejši veter. Očitno sem čakal za trenutek predolgo," je povedal Adam Malysz.

Skupni zmagovalec poletne inačice svetovnega pokala je tako postal Japonec Daiki Ito, ki na zadnjih dveh tekmah sploh ni nastopil, ker je ostal doma na treningu. Z zmago na včerajšnji tekmi se je na drugo mesto zavihtel Poljak Kamil Stoch, tretji pa je njegov rojak Malysz. Stoch je do zmage poletel s četrtega mesta z odličnim finalnim skokom 143,5 metra, potem ko je že vse kazalo na zmagoslavje Avstrijcev Thomasa Morgensterna in Gregorja Schlierenzauerja.

Slovensko čast je znova reševal najmlajši Peter Prevc z 11. mestom, potem ko je znova stopnjeval formo, saj je bil po prvi seriji 19. V težkih vetrovnih razmerah se v finale niso uvrstili Primož Pikl (34. mesto), Jernej Damjan (48.) in Rok Zima (49.), Jurij Tepeš pa je izpadel v kvalifikacijah. Robert Kranjec ni nastopil, saj je že v petek zvečer po tekmi v Libercu zaradi smrti očeta odpotoval domov.

"V zelo turbulentni tekmi, ki je bila zaradi spreminjajoče se smeri vetra prava loterija, smo potegnili krajši konec. Prevc je z dvema lepima skokoma znova iztržil zelo dober rezultat, drugi v težkih pogojih niso imeli nobenih možnosti za preboj v finale. Z izkupičkom pod pričakovanji se ne obremenjujemo, gremo po začrtani poti naprej, saj smo pokazali napredek," je povedal glavni trener slovenske reprezentance Matjaž Zupan, ki ima že izdelan načrt treningov do začetka zime. Slovenci se vračajo na trening na manjše skakalnice (Ramsau, Beljak), čaka jih še nastop na državnem prvenstvu na plastiki. "Ker Avstrijci pripravljajo skakalnico z ledenim zaletiščem, do prvih tekem za svetovni pokal verjetno sploh ne bomo hodili na trening na sneg v Lillehammer. Takšen sistem prehoda v zimo so že uporabile nekatere reprezentance, zato tudi nam ne bi smel povzročati posebnih težav," je dodal Zupan.