Pred mesecem dni je Peter Kotnik po treh letih znova postal odgovorni trener za alpske discipline deskanja in zasedel več mesecev izpraznjeno mesto. Kotnika po odhodu nekdanjega trenerja Gillesa Jacqueta čaka zahtevno delo.

"Pred tremi leti sem že bil prvi trener slovenske reprezentance, polovico ekipe sem treniral deset let, tako da s spoznavanjem ni bilo težav. Skupni treningi so sicer res potekali zelo kratek čas - imeli smo dva skupna treninga na Mölltalu in v dvorani v belgijskem Peeru -, kar pa je posledica tega, da se ni bilo možno prej dogovoriti. Fantje so sami prišli v stik z menoj. Potem smo se nekako dogovorili za skupno sodelovanje. Ekipa je dobra, ima potencial, rezultati zato ne bodo problem. Rok Flander se je odločil, da bo to sezono treniral sam s svojim trenerjem. Povabili smo ga k sodelovanju. Je eden vrhunskih tekmovalcev in bilo bi dobrodošlo, da bi treniral z nami, predvsem zaradi mlajših tekmovalcev. A zdaj je, kar je. Upam, da zaradi tega ne bomo imeli slabših treningov in bomo lahko še naprej imeli dobre primerjave. Po zadnjih informacijah se nam bo na treningih pridružila avstrijska deskarska legenda Sigi Grabner," je za STA pred začetkom sezone dejal novi/stari trener.

"Po dvoranskem uvodu bo sledil dvomesečni premor. Čas bomo zapolnili s pripravami na ledeniku ter se v največji možni meri pripravili na nadaljevanje sezone in na svetovno prvenstvo, kjer bi se morali prikazati vrhunski rezultati," je načrte razkril Velenjčan. "Na slalomski in veleslalomski tekmi svetovnega prvenstva januarja v španski La Molini lahko nastopijo le štirje predstavniki. Tako bo vsaka tekma svetovnega pokala štela za nastop na največjem letošnjem tekmovanju. Imamo šest tekmovalcev, ki so se sposobni vsi uvrščati v finala svetovnega pokala. Tu izstopajo Rok Flander, Žan Košir in Rok Marguč, vendar pa sta tudi Jure Hafner in Jernej Demšar popolnoma enako sposobna priti zelo visoko. Rezultati bodo pokazali, najboljši štirje bodo odpotovali na SP," je še dejal Kotnik, ki se je z zvezo dogovoril za delo v novi sezoni z možnostjo podaljšanja za še eno leto in celotno olimpijsko obdobje.

Povratnik po poškodbi Demšar ima v novi sezoni visoke cilje, ki jih lahko glede na formo in dobre občutke tudi uresniči, zdaj pa se posveča predvsem iskanju pravih občutkov pri deskanju. Ambiciozna je tudi edina ženska v ekipi Glorija Kotnik: "Moj oče je moj trener že od samih začetkov. Ko je bil trener drugih reprezentanc sem trenirala z njimi in ne s slovensko. Zdaj je glavni trener in sem se priključila nazaj k reprezentanci. Z njim sem zadovoljna in skupaj delava kot ekipa in upam, da bo tako tudi ostalo. Glavni cilj je, da bi se uvrščala konstantno med prvih 16 in potem naredila še tisto stopničko naprej."

Prvo ime okrnjene ekipe je Žan Košir, ki je na olimpijskih igrah v Vancouvru v parelelnem veleslalomu zasedel šesto mesto, se je v uvodu lanske sezone soočal s težavami s hrbtom, zaradi katerih je lani izpustil tudi uvodno tekmo. Upa, da so te težave letos preteklost, spodbudne pa so tudi meritve na Fakulteti za šport, ki so pokazale, da je 20-odstotno boljši kot lani. Glede razmer v ekipi pa pravi naslednje: "Imamo finančno močnejše in finančno šibkejše tekmovalce. Ves čas sem želel, da bi vsi ostali skupaj. V bistvu sem ves čas dajal pobudo, da sestavimo ekipo na podlagi najšibkejšega člena. Tekmovalce, ki smo zdaj skupaj, je zadeva zadovoljila, njega (op. STA: Flandra) enostavno ni. Ne glede na to, mislim, da se bomo še vedno na vseh tekmah skupaj usedli in se smejali. Dosežki pa bodo na koncu pokazali, kdo je sprejel najbolj zadovoljivo odločitev."

Boljših rezultatov si želi Jure Hafner, ki ga v primeru dobrih nastopov v svetovnem pokalu za nagrado čaka nastop na SP: "Tekmovalci, ki smo danes tukaj, smo po razpadu ekipe oziroma odhodu Gillesa Jacqueta stopili skupaj. Deskanje je individualni šport, vendar pa vsi stremimo k moštvenemu duhu in vemo, da smo skupaj lahko le močnejši. Dogovorili smo se za sodelovanje s Petrom Kotnikom, ker imamo z njim dobre izkušnje. Zaupamo tej ekipi, kateri se je pridružil tudi serviser Dejan Lotrič. Zaupamo eden v drugega, če ne, bi bilo nesmiselno iti na tako pot."

Najstarejši član ekipe Izidor Šušteršič lahko s svojimi izkušnjami svetuje mlajšim članom, ne glede na to pa napoveduje "vojno" ostalim za vstopnico na SP: "Po duši sem daleč od veterana. Ker so denimo večino medalj pobirali veterani na večjih tekmovanjih, računam, da bo letos prišel tudi moj čas. Ne gledam samo na svojo rit v temu športu, ampak poskušam še komu kaj pomagati in biti prijatelj v vseh pogledih ...", je dejal "Easy", ki je vesel, da se jim je pridružil Kotnik, ki ga ni potrebno uvajati v delo. "Žal nam je zmanjkalo manevrskega prostora, da bi dobili še kakšnega trenerja in da bi bila ekipa popolna."

Najboljšo slovensko uvrstitev, četrto mesto, si v Landgraafu delita Flander (2008) in Košir (2007).