V najmočnejši konkurenci si je Avstralec Stoner privozil drugo letošnjo zmago in je potem, ko zaradi težav z motociklom ves konec tedna nihče ni računal na njegovo dobro vožnjo, presenetil vse dvomljivce. Stoner je bil minuli mesec najboljši že na dirki za veliko nagrado Aragona v Španiji, tudi tokrat pa je bil nerešljiva uganka za vse zasledovalce.

Kraljevski razred motociklizma pa je spet postregel z napeto dirko in medtem ko je bil zmagovalec znan že nekaj krogov pred koncem, se je v ozadju bil ogorčen boj za tretje mesto. Sedemkratni svetovni prvak Rossi je kljub težavam na dirkališču, motor mu je v zavojih precej drsel, zato je vedno znova ob zaviranju spuščal nogo s pedalk, vseskozi vozil na polno in odbijal napade moštvenega kolega Lorenza. Slednji, sicer vodilni v skupnem seštevku, pa Italijanu ni pustil dihati, a na koncu je Rossi le zadržal minimalno prednost ter se tako spet prebil na zmagovalni oder.

Lorenzo je bržkone že zmagovalec sezone, saj ima 297 točk, najbližji zasledovalec, Španec Dani Pedrosa, ki si je na treningu zlomil ključnico in tako okreva po poškodbi, pa ima že 69 točk zaostanka in rojaka bržkone do konca sezone, kjer bodo na sporedu še štiri dirke, ne bo mogel ujeti.

"Motocikel nam je ves konec tedna nagajal, nikakor nismo našli optimalne nastavitve. Imel sem težave pri zaviranju, motor se je dvigoval na zadnje kolo, nobena nastavitev ni pomagala. Poskušali smo dobiti več oprijema pri zaviranju, preizkušali smo tudi druge nastavitve, ampak se ni obneslo. Zato smo se danes odločili, da se vrnemo na tiste nastavitve s kvalifikacij in imeli smo srečo, da je delovalo. Po nekaj krogih sem videl, da imam možnosti za zmago, a mi je Andrea ves čas resnično dihal za ovratnik, zato si vse do zadnjega kroga nisem upal sprostiti," je po dirki dejal Casey Stoner.

"Pomembno je, da smo spet na stopničkah, moram pa reči, da je to tretje mesto vsekakor zanimivo. Lorenzo me je že takoj po startu prehitel, izgubil sem kar nekaj časa, saj je bil zelo hiter. Ko sem nekako padel v ritem, sem ga ujel in borba se je začela. Motor mi je precej drsel, Lorenzo me je ujel in nato je v zadnjih dveh krogih sledila odlična borba, v kateri sem res užival," pa je ključne trenutke in dvoboj z moštvenim kolegom Lorenzom opisal Rossi.

V Moto2 je bil že sedmič letos najhitrejši Španec Toni Elias, ki je s tem še povečal prednost v skupnem seštevku. Drugo mesto si je privozil rojak zmagovalca Julian Simon, ki je bil že četrtič zapored drugi, tretje mesto je pripadlo Čehu Karlu Abrahamu, ki je prvič v karieri stopil na stopničke.

V najšibkejšem razredu do 125 ccm je zmagal Španec Marc Marquez (Derbi), ki tako počasi, a vztrajno lovi vodilno mesto v skupnem seštevku. Tega si še vedno lasti njegov rojak Nicolas Terol (Aprilia), ki je bil tokrat drugi, tretje mesto pa je osvojil Britanec Bradley Smith (Aprilia).

Prihodnji konec tedna bodo dirkači nastopali v Sepangu, kjer bo na sporedu dirka za veliko nagrado Malezije.