Kump ob skupinskem padcu v uvodnem delu očitno ni bil dovolj pozoren na okvaro z menjalnikom vred, brez radijskih vez pa je bila tudi pomoč reprezentančnih kolegov neuslišana. V cilju je Kump le jezno pogledal proti zmagovalnemu odru. V ciljnem sprintu petdeseterice so bili spredaj prav tisti, ki so jih omenjali naši; Avstralec Michael Matthew, Nemec John Degenkolb ter prvič v zgodovini tudi dva z bronasto kolajno (po ogledu fotofiniša sodniki niso mogli določiti hitrejšega), Kanadčan Guillaume Boivin in junak kronometra Američan Tylor Phinney. »Vseskozi sem bil ob Kumpu, videl sem, da je močan, a izgubil se je v najbolj ključnem trenutku dirke. Ko sem dobre tri kilometre pred ciljem dojel, da ga ni, sem poskušal izboriti dober položaj za sprint, a za več ob srčnem utripu 200 udarcev na minuto ni bilo moči. Da sem najboljši Slovenec in da sem malo zacelil rane po kronometru, je slaba uteha. Kot reprezentanca smo pričakovali več, precej več,« je opisal Jarc. »Če bi bil Kump zraven, bi imeli vsaj bron, a žal...« se je moral z rezultatom sprijazniti tudi selektor Martin Hvastija. V zmagoviti skupini sta bila še Blaž Furdi in Andi Bajc.

Ker od 21-letne Polone Batagelj kljub velikanskemu napredku to sezono na današnji preizkušnji nihče ne pričakuje čudežev, sedaj breme časti, da Slovenija sodi med male kolesarske velesile, ostane na elitni sedmerici. Dirka mlajših članov je bila pravšnji vzorec razpleta, da bo odločal sprint večje skupine. »Smo ekipa za vse možne razplete,« je prepričan Gorazd Štangelj, ki bo na enajstem nastopu med elito prvič poveljeval kolegom kot samostojni strateg na cesti. S tem, da bodo selektor Martin Hvastija ter njegova pomočnika Milan Eržen in Andrej Hauptman brez radijskih vez lahko delili sugestije le ob cesti. Čeprav bodo Božičeva poškodba s treninga, prehladi Brajkoviča in Korena, očitno slaba aklimatizacija na osemurno časovno razliko Boleta ter nepredvidljivo spomladansko avstralsko vreme imeli verjetno velik vpliv, vsi nekako sanjajo – mavrico.

Glede na traso bosta v vlogi liderjev Borut Božič in Grega Bole, njuna namestnika tihi Simon Špilak in novinec Jure Kocjan, profesor Gorazd Štangelj pa računa na taktične nadmodrosti. »Štel bo vsak atom moči, ki ga bomo med 262 kilometri prihranili za konec,« je Štangelj navrgel eno od njih. Za Boleta in Božiča bo prav to ključno. Prav njuni konkurenti na Vuelti in Britaniji; Belgijec Gilbert, Španec Freire (lovi zgodovinsko četrto mavrično majico), Nemec Greipel, Avstralec Goos (Boletov favorit), Italijan Pozzato, Švicar Cancellara (želi več od Phinneyja – dve mavrični majici), so na vrhu vseh napovedi, ki pa so nepredvidljive kot – mavrica. Pojavi se vedno po dežju, ko posije sonce. Delček simbolike naši že nosijo s seboj.