Nocoj pa se že obeta tudi prva "prava" premiera aktualne plesno-gledališke sezone, predstava Teater za ptiče, ki jo bo v produkciji zavoda Emanat zrežiral Eric Dean Scott.

Mediateka in izmenjave

Umetniški vodja in direktor Španskih borcev ter zavoda En-Knap Iztok Kovač je ob uvodu v sezono predstavil novosti, ki jih bodo uvedli v letošnjem programu. Med temi je na prvem mestu Mediateka, kjer gre za zbirko gradiv in dokumentov s področja sodobnih scenskih umetnosti, s poudarkom na sodobnem plesu. Pretežni del teh avdiovizualnih in tiskanih gradiv sicer pridobivajo iz javnih in (pol)zasebnih arhivov. Po besedah Roka Vevarja, urednika zbirke, je prvi sodobnoplesni dogodek pri nas datiran z letnico 1894, ko je v Ljubljani gostovala italijanska plesalka Bettina Ruffini, kontinuirana zgodovina sodobnega plesa v Sloveniji pa se začne z letom 1927. Mediateka, ki jo En-Knap ustanavlja skupaj z Društvom za sodobni ples Slovenije ter Mestno knjižnico Ljubljana in Knjižnico Jožeta Mazovca, bo namenjena tako širšemu občinstvu kot domačim in tujim novinarjem ter raziskovalcem, povezujejo pa se tudi z arhivi v tujini.

Druga novost je program mednarodnih izmenjav Uvoz - Izvoz, v katerem bodo enkrat na mesec predstavili mednarodno produkcijo: po že omenjenem Casanovasu bodo v Španskih borcih do konca leta gostovali še venezuelsko-nizozemski performer David Zambrano in Bitef teatar, edina stalna srbska plesna skupina. Januarja prihaja belgijska umetnica Karine Ponties, za februar pa napovedujejo gostovanje skupine Superamas, ki je ljubljansko občinstvo navdušila že lani; predstavo Youdream so ustvarjali junija v okviru rezidenčnega programa Španskih borcev. Aprila pa bo v Mostah s predstavo Love fire gostovala še izraelska plesalka Yasmeen Godder.

Prostor tudi za mlade

Novosti sta tudi mednarodni festival sodobnega plesa za mlade ustvarjalce Aerowaves, ki bo potekal konec marca, ter sejem idej Zametki, katerega namen je spodbujanje pretoka idej in sklepanje novih ustvarjalnih in produkcijskih zavezništev. V izobraževalnem programu pa poleg rednih delavnic in projekta Postajam kreativen - spoznavam zvok, svetlobo in oder pripravljajo tudi izobraževanje mladih v vzgojno-izobraževalnih ustanovah ter dvodnevno strokovno izobraževanje pedagoških delavcev. Svoje dejavnosti literarnih večerov, pogovorov in koncertov nadaljujeta tudi kavarna Internacionala ter Galerija, kjer trenutno razstavlja likovni umetnik Samo.

Kot je povedal Igor Teršar, direktor javnega sklada RS za kulturne dejavnosti, ki je največja partnerska organizacija centra kulture Španski borci, si želi trdnega sodelovanja tudi vnaprej; JSKD je v Španskih borcih izvedel vsa letošnja pomladna srečanja kulturnih društev iz Ljubljane in okolice, konec novembra pripravljajo festival Živa, pregled plesne ustvarjalnosti mladih, partnersko pa bodo sodelovali tudi z novoodprtim rezidenčnim centrom.