Julija so odvzeli urin zmagovalcu Tour de France in v laboratoriju v Kölnu odkrili clenbuterol, pri drugouvrščenem Vuelte in njegovem kolegu iz ekipe Xacobeo med špansko dirko pa v istem laboratoriju hidroxietil. Le zgodbe se za zdaj malo razlikujejo. Contador je bil o pozitivnem testu obveščen že 24. avgusta. Vmes so opravili tudi test B. Ko so včeraj rezultati prišli v medije, je na tiskovni konferenci v domačem Pintu pri Madridu že razlagal, da je vzrok za pozitivni test po njegovem nedvoumno okuženo meso. Klubski kuhar Astane je namreč na prost dan v Pirenejih pripravil zrezke, meso je kuhal sam v Španiji, ker so sumili, da je meso iz hotela slabše kakovosti.

"Od 26. avgusta, ko sem to izvedel, smo veliko govorili o vzrokih. V UCI so mi jasno povedali, da je šlo za okuženo hrano," je povedal Alberto Contador, ki je v solzah opisoval situacijo, v kateri se je znašel zaradi 50 pikogramov oziroma, povedano drugače, 0,000.000.000.05 grama na mililiter snovi v urinu. Mednarodna kolesarska zveza je razkrila, da je bila sled clenbuterola kar 400-krat manjša, kot ga morajo kot spodnjo mejo odkriti akreditirani laboratoriji WADA. Na smolo Contadorja, kot možnost za dokazovanje, je imel dopinško kontrolo edini od štirih kolesarjev Astane, ki so jedli sporno specialiteto. Testi pred tem datumom in po njem so negativni, kar mu je v prid. Contadorja so seveda že suspendirali, a hkrati napovedali nadaljnjo raziskavo primera, v katerega je vključena tudi WADA. Contadorja čaka zdaj dolg boj za dokazovanje nedolžnosti, hudo pa znova trpi verodostojnost v kolesarstvu.

V Sloveniji sistem dela UCI dobro poznamo zaradi primera Valjavec. Praksa pa je jasna. "Clenbuterol je ne glede na količino prepovedana snov. Če so jo našli, je prepovedana," je pojasnil direktor francoske antidopinške agencije Pierre Bordry. Generalni direktor WADA David Howman je povedal, da sankcije čakajo vsakega športnika, ne glede na količino in zveneče ime. Clenbuterol ima lastnosti rastnega hormona za gradnjo mišic, uporablja se tudi za zdravljenje astme, znan pa je že več kot 20 let. V živinoreji zlorabljajo clenbuterol kot dodatek hrani za živino za pospešeno rast, kar lahko Contadorju pomaga oprati dobro ime.

V (moralno) težji zagati od najboljšega etapnega kolesarja na svetu pa sta njegova rojaka. Res ju še čaka analiza B-vzorca, saj je bil vzorec vzet 16. septembra. Škrob hidroxietil (HES) je znan kot zdravilo, ki po intravenozni uporabi poveča volumen krvi in ga uporabljajo ob poškodbah ter kirurških posegih. Rdečim krvničkam omogoča prenos kisika. HES povezujejo z uporabo EPO, ki je v vzdržljivostnem športu hud greh. Mosquera je zaradi ukinitve ekipe Xacobeo že podpisal pogodbo za leto 2011 za Vacansoleil, a Božičev klubski kolega očitno ne bo nikoli.