Mednarodna kolesarska zveza (UCI) je trikratnega zmagovalca kolesarske dirke po Franciji suspendirala zaradi vsebnosti anabolika klenbuterola v vzorcu urina, odvzetemu 21. julija na letošnjem Touru. Pozitivna sta bila tako vzorec A kot B.

"Sem žrtev zastrupitve s hrano. Krivo je meso, kupljeno v Španiji in med Tourom pripeljano v Francijo," se je odzval Contador. Vsebina klenbuterola, ki odpravlja težave z dihanjem pri astmatikih, uporabljajo pa ga tudi za izgorevanje maščob in večanje mišične mase, je bila v Contadorjevem vzorcu izjemno majhna: 400-krat manjša od tiste, ki bi jo morali protidopinški laboratoriji zaznati ob pregledu.

Zaradi klenbuterola je bilo kaznovanih že veliko športnikov, veliko pa se jih je izgovarjalo prav na zastrupitev s hrano. Klenbuterol se nezakonito uporablja tudi v živinoreji, saj pospešuje rast mišične mase pri živalih, shranjuje pa se v jetrih in mišicah.

Vendar pa bi moral športnik zaužiti nenormalno velike porcije mesa, da bi se omenjeno poživilo poznalo pri testu, je prepričan športni zdravnik pri britanski veslaški reprezentanci Andrew Franklyn-Miller. Omenjeni zdravnik ne verjame, da bi se kolesar na predvečer naporne gorske preizkušnje basal z zrezki. Nasprotno, večina kolesarjev, ker je meso težko prebavljivo, uživa hrano bogato z ogljikovimi hidrati, večinoma testenine.

"Torej, če niste zaužili ogromnih količin mesa, bi morala biti raven klenbuterola v telesu zelo, zelo, pravzaprav neverjetno majhna," je dejal britanski zdravnik.

Strokovnjak Michael Audran, ki sodeluje s svetovno protidopinško agencijo (WADA), pravi, da je količina prepovedane snovi odkrita v Contadorjevem vzorcu tako majhna, da ne verjame, da je kolesar kršil protidopinška pravila in sistematično zlorabljal poživila. Po njegovem mnenju je edina možna razlaga za pozitiven test, da je zaužil prepovedano snov s kontaminirano hrano.

Z enakimi obtožbami kot Contador se ubada tudi nemški namiznoteniški igralec Dimitrij Ovčarov, ki je ubral enako obrambo - torej, da je bil pozitiven na omenjeno prepovedano snov na obeh dopinških testih zaradi zastrupitve z mesom.