"O tej točki smo razpravljali, a ugotovili, da je ta tema tako pomembna, da potrebujejo ostali ministri in vlada še kak dan, da zadeve prediskutiramo in da mi dajo priložnost, da jim podrobno predstavim svojo odločitev," je na novinarski konferenci po seji vlade dejala ministrica Radićeva.

Kot je pojasnila, projekt šestega bloka Termoelektrarne Šoštanj (Teš 6) sodi v njeno pristojnost, že na začetku so se pojavljale določene težave, ki jih je poskušala reševati. Tako je od uprave in nadzornega sveta HSE želela določena pojasnila o gospodarnosti projekta. Ob tem se je odprlo več vprašanj, na katere niso dobili odgovora, je dejala in dodala, da se ji z vsakim odgovorom, ki ga dobi od uprave ali nadzornega sveta, odpirajo nova vprašanja.

Vedno bolj se po njenih navedbah postavlja vprašanje, ali sta finančna konstrukcija in vrednost projekta prava. Sprva navedenih 1,1 milijarde evrov je nato hitro naraslo na 1,2 milijarde evrov, pa še to ni rečeno, da je končna številka, je navedla. Dobili so namreč informacije, da v investicijskih programih niso upoštevani vsi stroški, kuponi za emisije CO2, pa tudi ne stroški, ki jih bo zaradi povečane zmogljivosti treba imeti za dobavljanje terciarne energije.

Poleg finančne konstrukcije se ministrici poraja vprašanje gradbenega dovoljenja. Veliko vprašanje je tudi, ali so zaloge premoga v Velenju res takšne, da bodo zadoščale za obratovanje Teša v vsej življenjski dobi, je še pojasnila.

Ministrici se v teh razmerah, da se projekt zapelje na pravo pot, zdi primerna rešitev, da postavi na najbolj odgovorna mesta, na katerih se odloča o projektu, ljudi, ki jim bo zaupala in za katere meni, da bodo sposobni strokovno, ne politično pripeljati Teša 6 do konca v normalnih finančnih virih in uspešno.

"Po moji oceni ta ekipa ne zna ali ne zmore ali pa noče meni kot resorni ministrici in posledično vladi predstaviti jasne slike glede tega projekta," je izpostavila. Dodala je, da je odgovorna za Teš 6 in da njena odgovornost, da si postavi v konsenzu z vlado ekipo, ki ji bo verjela in ki bo sposobna projekt pripeljati do konca. "Projekt teče in ga bo treba speljati do konca, a racionalno in uspešno, da nas čez nekaj let ne bo bolela glava," je poudarila.

Ministrica je izpostavila, da želi imeti ekipo, ki ji zaupa. "To verjetno pomeni, da bo treba zamenjati še koga v verigi odločanja v projektu Teš 6," je dejala. Vlada odloča, kdo bo v nadzornem svetu HSE, nadzorniki HSE pa o tem, kdo bo sedel v nadzorni svet Teša in ti naprej, kdo bo vodil projekt oz. kdo bo upravljal Teš.

Vlada je tako obravnavo njenega predloga prestavila na prihodnji teden, vmes pa se bo ministrica pogovarjala s posameznimi ministri, mogoče tudi z drugimi zainteresiranimi, ki so povezani s projektom Teša 6.

V nadzornem svetu HSE s strani kapitala sedijo Franc Žerdin kot predsednik, Franc Žlahtič kot namestnik predsednika ter Mojca Kert Kos in Igor Tičar. Predstavnika zaposlenih v nadzornem svetu sta Rene Jeromel in Silvester Medvešček.