Zeil je namreč z močno gospodarsko delegacijo na tridnevnem obisku v Sloveniji. Poleg srečanja z Radićevo je na dnevnem redu obiska še srečanje s premierom Borutom Pahorjem, ministrom za promet Patrickom Vlačičem in državno sekretarko na zunanjem ministrstvu Dragoljubo Benčino.

V gospodarski delegaciji so po navedbah bavarske strani zastopane predvsem okoljska industrija, energetika in prometna infrastruktura oz. logistika.

Kot je po današnjem srečanju poudarila Radićeva, sta s Zeilom ugotovila, da obstaja še veliko priložnosti za krepitev že tako odličnega gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in to največjo nemško zvezno deželo, ki je obenem ena gospodarsko najmočnejših.

Kot je dejala Radićeva, je Bavarska zagotovo ena najpomembnejših gospodarskih partneric Slovenije. Kar slaba tretjina slovenske blagovne menjave z Nemčijo, ki predstavlja okoli petino skupne zunanjetrgovinske menjave Slovenije, poteka prav z Bavarsko.

Radićeva sicer priložnosti vidi predvsem na področju medpodjetniškega sodelovanja, prenosa znanja in tehnologij, vlaganj v velike projekte, še posebej na energetskem področju, in na področju povezovanja oz. grozdenja podjetij. Po pojasnilih Radićeve ima Bavarska na tem področju velike izkušnje.

Zeil je Radićevo dopolnil, da gre predvsem za sodelovanje na področju grozdenja in inovacij v avtomobilski industriji, ki tako na Bavarskem kot v Sloveniji predstavlja pomemben steber gospodarstva. Prav to je ena izmed skupnih bavarsko-slovenskih značilnosti, je zatrdil in nadaljeval, da avtomobilska industrija strmo okreva po krizi.

Prav to Bavarski kot zelo izvozno usmerjeni zvezni deželi omogoča, da je trenutno v dobri gospodarski kondiciji. Zeil je zatrdil, da so razmere sicer še vedno precej negotove, a je kljub temu optimističen. Ocenjuje namreč, da bo bavarsko gospodarstvo letos beležilo rast okoli dveh odstotkov, naslednje leto pa naj bi bilo še boljše z rastjo v bližini treh odstotkov.

Zeil se je srečal že tudi s prometnim ministrom Vlačičem. Iz Bavarske namreč železniški prevozi po 10. koridorju v okviru vseevropskih prometnih omrežij potekajo na relaciji München - Salzburg - Jesenice - Ljubljana in naprej do Grčije. Vlačič je izpostavil interes Slovenije, da se na celotnem koridorju vzpostavi učinkovita in povezljiva železniška infrastruktura, ki bo prispevala k dodatnemu povečanju gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Bavarsko.

Ob tem je Vlačič bavarskim gostom predstavil projekt ustanovitve skupnega podjetja železnic Slovenije, Hrvaške in Srbije, katerega glavni cilj je skrajšati potovalni čas blaga na 10. koridorju. S ciljem večje učinkovitosti in konkurenčnosti bodo tri železniške družbe letos oktobra k enakim zavezam povabili še Bolgarijo in Turčijo ter Bosno in Hercegovino, so sporočili z ministrstva za promet.

Sogovornika sta se v pogovoru dotaknila še pomena koprskega pristanišča pri poglabljanju medsebojnega sodelovanja, Vlačič pa je izpostavil močan interes Luke Koper po poglobitvi sodelovanja.

Sogovornika sta se zavzela tudi za vzpostavitev novih letalskih povezav med državama, med katerimi je povezava Maribor - München. Ministrstvo za promet je že začelo s projektom zagonske pomoči, namenjene za odpiranju novih letalskih povezav na mariborskem letališču z letališči v drugih državah, vključujoč povezavo z Münchnom, ki je poleg Frankfurta glavno vozlišče nemške Lufthanse.