In slovenska reprezentanca z izjemo ženske dirke, na kateri bo v soboto nastopila le Polona Batagelj, ne bi smela igrati obrobne vloge. Kot pravi Hvastija, so njegovi izbranci dovolj dobri, da nadzorujejo dirki mlajših članov in kategorije elite, če se seveda ne bo nadaljevala epidemija bolezni, ki zaradi treningov v katastrofalnem vremenu z dežjem, vetrom in mrazom kosi v vseh reprezentancah, v slovenski zelo vidno. Praktično ni fanta, ki ne bi bil prehlajen, za nameček pa ima zaradi padca na treningu bolečine v roki in kolenu še Borut Božič.

Že v petek bodo na sceno stopili tekmovalci kategorije U-23. Zmagovalna ekipa letošnjega pokala narodov je v svetu izredno cenjena, tako da selektor pričakuje, da bodo prav vse reprezentance pozorne na to, kaj bodo njegovi izbranci med dirko delali. Tako je bilo že na evropskem prvenstvu, kjer so pazili ravno na Slovence, prav zaradi tega so takrat Hvastijevi fantje ostali brez odličja.

Slovenski selektor upa, da bodo vsem tistim, ki so se v Ankari nerazumljivo obrnili proti njim, odgovorili v Avstraliji. In najbolj prepričljiv odgovor bi bila kolajna. Hvastija jo sicer ne napoveduje, njegov cilj je standarden; uvrstitev enega tekmovalca med najboljših deset, toda možnosti za njo vendarle ne izključuje. Za njo naj bi imel možnosti "dolenjski blisk" Marko Kump.

"Ni skrivnost, da bomo dirko poskušali podrediti njemu. Proga sicer ni za sprinterje, toda Kump lahko pride do cilja v prvi skupini. Tudi cilj, ki je nekoliko v klanec, je po njegovem okusu," je načrte predstavil nekdanji profesionalec, ki pa ne izključuje možnosti, da se za visoko uvrstitev poteguje kdo drug. Predvsem Jan Tratnik, ki je na letošnjih dirkah že nekajkrat opozoril nase. Če se bo ponudila priložnost, na svoj rezultat kariere računajo še Blaž Jarc, Luka Mezgec, Andi Bajc in Blaž Furdi, ki pa bodo predvsem pomočniki.

"Tako homogene in kakovostne reprezentance še nismo imeli. Zasluži si odmeven rezultat tudi na največjem tekmovanju. Upajmo, da se nam posreči," ima v svoje "bojevnike" zaupanje selektor Hvastija.