Sprva so se kolesarskemu Martinu Krpanu iz Mirne Peči kar malce orosile oči od razočaranja zaradi 18. mesta, deset mest skromneje kot lani v Švici. Hkrati je vedel, da se mora z resnico, da ga je novi prvak Američan Taylor Phinney, ki si je oblekel že četrto mavrično majico, ugnal za dve minuti in 38 sekund, hitro sprijazniti in moči usmeriti v jutrišnjo preizkušnjo na cestni dirki, da s kolegi vsaj tam ubrani čast najboljše reprezentance v pokalu narodov.

"Brajkotu za današnji kronometer tudi nimam kaj svetovati. Pozna traso in sam dobro ve, kako mora peljati," je bil kljub trpki izkušnji prepričan Jarc, ki je po evropskem prvenstvu nepričakovano v tišini zamenjal trdo roko trenerja Milana Eržena s prijateljsko Branka Filipa. Analiza rezultatov kronometra je bila za Belokranjca vseeno dobrodošla, ko bo danes zjutraj v prehlajenem stanju doživel uro resnice s Cancellaro, Rogersom, Martinom, Leipheimerjem. O konkurenci v U-23 nekaj pove podatek, da je Phinney pred odhodom v Avstralijo na ameriškem prvenstvu ugnal Levija Leiphimerja prav tako tesno kot domačina v Geelongu Durbridga (za sekundo) ter potem dal dvojko Armstrongu in RadioShack ter podpisal milijonsko profesionalno pogodbo za konkurenčni BMC. Jarc, ki mu je Eržen še pred nekaj meseci meril podoben potencial, se lahko le tolaži.

No, kaj v praksi pomeni zrelost v kolesarstvu, pa je včeraj v ženski konkurenci pokazala Jeannie Longo Ciprelli, 51-letna francoska "stara mama", in še enkrat ovrgla vse teorije. Bila je peta, vsega 44 sekund za prvakinjo Britanko Emmo Pooley. Za zlato generacijo naših mlajših članov je v petek (159 kilometrov) vseeno "zadnja večerja", zadnja dirka dirk U-23. Marko Kump, Jan Tratnik, Blaž Furdi in Luka Mezgec so letos v tej konkurenci vedno imeli koga med peterico. "Poznamo se do potankosti. Smo reprezentanca, ampak dirkamo kot ekipa. Vemo, kaj kdo lahko in kaj so in bodo njegove naloge. Smo zelo homogeni," je v ekipo prepričan Marko Kump, ki ga tudi v tujih krogih uvrščajo v ožji krog favoritov za zlato. "Mi poznamo konkurenco, oni poznajo nas. Smo med favoriti, tako kot je zame denimo Nemec Degenkolb, in to je edini pritisk. Brez pomena pa je sedaj razmišljati, kako bomo dirkali. Ne zanima me, kaj bo za mojim obročnikom, ampak kaj bo spredaj," je bil odrezav Kump. Blaž Furdi tako kot njegov veliki vzornik Gorazd Štangelj, ki je tudi v Avstraliji po pristopu pravi gospod, upa, da bo končno pravočasno v igro vložil asa. "Ko bo šlo zares, tam želim biti zraven," je Furdijeva taktika.