Po lanskem petem mestu si po tihem sicer želi še več, a dvomi, da bi lahko popravil ta dosežek (na progi je bil šesti, a je zaradi dopinške afere četrtouvrščenega Američana Toma Zirbela pridobil mesto), saj naj ne bi bil optimalno pripravljen, poleg tega pa je na prizorišču zbolel (podobno se je zgodilo Kristijanu Korenu, težave s poškodovanim kolenom ima tudi Borut Božič), tako da dirke ne bo začel z najboljšimi občutki.

"Dal bom vse od sebe, pa bomo videli. Danes se je pojavila težava, ker sem se v tem vremenu nekoliko prehladil. Imam temperaturo, upam pa le, da se bom jutri boljše počutil. Pripravljenost je dobra, a lahko bi bila boljša. Na prvenstvu sprva niti nisem mislil nastopiti, a sem se premislil, ko sem izvedel, da mojo ekipo niso povabili na dirko po Lombardiji. Na koncu smo tudi to vabilo prejeli, a svetovnega prvenstva vendarle nisem zavrnil. Moj cilj je deseterica," višje leteče navijače "trezni" Belokranjec, ki se nekoliko boji tudi vetra: "Lažji tekmovalci smo v vetru na slabšem, saj težje ostanemo v optimalnem položaju vožnje."

Njegov trener Milan Eržen kljub težavam kot vedno ostaja optimist, čeprav točno ne ve, kam njegov varovanec trenutno sodi. V zadnjem času ni vozil kronometra, tudi na treningih ni bil konstanten, njegove predstave so se spreminjale iz dneva v dan. A tako je bilo tudi lani, vendar je bil, ko je bilo to najbolj potrebno, na visoki ravni.

"Če primerjamo lansko in letošnjo progo, lahko rečemo, da mu je lani profil manj ustrezal. Veliko menjav ritma, zavoji, dva vzpona, to so značilnosti letošnje proge, kar bi mu moralo ugajati. Težko rečem, da mu je proga pisana na kožo, toda slaba za njega vendarle ni. Tudi vetra se ne bojim, saj je glede na to, da ne sodi med močnejše kolesarje, zelo aerodinamičen. Vsekakor ne bomo najbolj zadovoljni, če se ne uvrsti med najboljših pet, mislim, da ob sanjskem razpletu lahko pride tudi do bronaste kolajne," meni Eržen, podobno razmišlja tudi selektor Martin Hvastija: "Če ne bi bil dober, sem niti ne bi prišel. Njega ne zanimajo 18. mesta, on želi višje. Svojega ugleda tu prav gotovo ne misli razprodajati."

Slovenski trenerji se strinjajo s tujimi strokovnjaki in kot glavna favorita omenja Švicarja Fabiana Cancellaro in Avstralca Michaela Rogersa. Napoved favoritov res ni posebej težka naloga, saj sta omenjena kolesarja zaznamovala zadnja leta v tej disciplini, oba v svoji zbirki odličij že imata tri naslove svetovnega prvaka, četrti bi pomenil zgodovinski dosežek. V zadnjih letih je kraljeval Švicar, ki je tudi olimpijski prvak, a Avstralec meni, da ga lahko premaga.

"Domača proga, domači navijači, najvišja možna motivacija, to so moji aduti. Od moje zadnje zmage, je sicer že preteklo nekaj časa, a to ne pomeni, da uspeha ne morem ponoviti. Odlično sem pripravljen, pripravam na prvenstvo v domovini sem posvetil praktično vso sezono, tako da računam, da bom razveselil svoje privržence. Cancellaro sicer ni lahko premagati, tudi nekaj drugih tekmovalcev je močnih, toda storil bom vse, da dokažem, da to vendarle ni nemogoče," je dejal Rogers, ki se bo moral paziti tudi Tonyja Martina, Nemec je na stavnicah na tretjem mestu.