Znanstveniki z Edinburške univerze so povedali, da kotinin povzroča reakcijo, ki poveča količine beljakovin v jajcevodih. Pravijo, da beljakovina, imenovana PROKR1, poveča tveganje, da se jajčece oplodi zunaj maternice. Podrobnosti študije so sicer objavljene v znanstveniki reviji American Journal of Pathology.

PROKR1 omogoča pravilno namestitev zarodka znotraj maternice, kljub temu pa njegova prisotnost v jajčnikih povečuje tveganje za izvenmaternično nosečnost. Študija je odkrila, da imajo kadilke dvakrat več beljakovine PROKR1 v jajčnikih, kot na primer ženske, ki ne kadijo, in ki so donosile brez težav.

Raziskovalci verjamejo, da prevelika količina beljakovine stenam jajčnika preprečuje krčenje, s katerim se jajčece prenese v maternico.

"Ta raziskava ponuja znanstvene dokaze, s katerimi lahko razumemo, zakaj imajo kadilke večje tveganje za izvenmaternično nosečnost in kako kajenje vpliva na reprodukcijo. Lahko je razumeti, kako in zakaj kajenje vpliva na pljuča, ta raziskava pa kaže, da sestavine cigaretnega dima vstopajo v krvni obtok in jih najdemo v ostalih predelih telesa, tudi v reproduktivnem traktu,“ je pojasnil Andrew Horne z univerzitetnega centra za reproduktivno biologijo.