Gre za nenavaden preizkus, v katerem so znanstveniki uporabili močno magnetno polje, da bi začasno zmedli možgane prostovoljcev in tako spremenili, katero roko posameznik uporablja za pisanje in ostale aktivnosti. Sicer je učinek deloval le ob aktivnem magnetnem polju, dolgoročnih sprememb pa znanstveniki niso zabeležili.

Vendar pa eksperiment ponuja nekatere odgovore o načinu, kako posameznikovi možgani izberejo, katera bo njegova aktivna roka, nudi pa tudi dokaze, kako lahko je s pomočjo magneta spremeniti obnašanje ljudi. V začetku leta je podobna študija namreč pokazala, da lahko magnetna terapija spremeni človekovo moralno presojo, pa tudi spodbudi bolj lahkomiselno obnašanje posameznikov.

Znanstveniki kalifornijske univerze Berkeley so prostovoljce, ki so pisali z desno roko, prosili, naj s katerokoli roko sežejo po predmetu, ki je ležal na mizi. Nato so zmedli njihove možgane z uporabo močnega magneta, ki je ustvaril magnetno polje na majhnem delu možganov, ki ustvarja šibke električne tokove v možganih. Tokovi zmotijo bližnje možganske celice, tako da te ne morejo normalno delovati.

Ko so magnet postavili na levo stran glav prostovoljcev, so ti pogosteje uporabljali levo roko, kot pa ob odsotnosti magneta. Če so magnet postavili na desno stran glave, razlike pri uporabi rok ni bilo.