Andrej Hauptman jih je z bronasto kolajno v Lizboni leta 2001 že doživel. Nekateri imajo to za največji športni dosežek v samostojni Sloveniji. Da ga je mogoče vsaj ponoviti, dokazuje zgodovina. Jani Brajkovič v Veroni 2004 na kronometru mlajših članov in Simon Špilak istega leta na mladinski cestni dirki sta že okusila slast zmagovalnega odra. Brajkovič tudi nošenje mavrične majice. Prav letošnja sezona pa je dokaz, da kot reprezentanca še niso bili tako blizu svetovnemu vrhu. Tudi to prvenstvo je nekako zgodovinsko. Kolesarji se bodo prvič v dolgoletni zgodovini pomerili v deželi tam spodaj. Sedmič zunaj meja Evrope. Prvič bo cestna dirka potekala med krajema, s tem da bo start v Melbournu, cilj pa kot za vse kategorije v Geelongu.

Osrednja pozornost svetovnih medijev se bo vrtela okoli Belgijca Philippa Gilberta, Španca Oscarja Freireja, Britanca Marka Cavendisha, Švicarja Fabiana Cancellare, Italijana Filippa Pozzata. Gilbert je po mnogih merilih prvi favorit svetovnega prvenstva. Kar vriskal je, ko je videl traso, podobni njegovi Flandriji, z razliko, da se ceste širše. Freire napoveduje, da je pripravljen kot prvi v zgodovini četrtič osvojiti mavrično majico. Cavendish kot prvi sprinter sveta upa, da ga klanci ne bodo odpihnili, čeprav ima ob sebi skromno ekipo. Maneken Pozzato, ki ima izreden nos za razplet, v očeh naših sosedov kot prve velesile upa na nadaljevanje tradicije po Ballanu, Bettiniju, Cipolliniju. Vesoljec vožnje na čas Spartak Cancellara se ni odpovedal sanjam, da bo prvi z dvojnim naslovom, na krono in cesti.

Lansko peto mesto Janija Brajkoviča v uri resnice v Mendrisiu je nekakšno ogledalo za kronometer. Sijajna pripravljenost Grega Boleta na Vuelti in Boruta Božiča na dirki Po Britaniji pa dviga realna pričakovanja na sicer izredno predvidljivi cestni dirki. Slovenski BBB čaka na priložnost iz druge vrste. »Zdravje je dobro. Pripravljenost sicer ni na ravni, kot bi si želel. Ni optimalna, a slaba ni. Če bo noga prava, bi tudi trasa morala ustrezati bolj kot kateremu od specialistov. Upam na deseterico. Če se bo vse poklopilo,« je kronometer v četrtek napovedal Jani Brajkovič.

Starejšemu Borutu Božiču, ki lahko v dvoboju premaga vse zgoraj naštete, je selektor Martin Hvastija namenil vlogo liderja. Idrijčan se vloge dobro zaveda: »Okoli mene se veliko govori, Martin me je omenil kot liderja, a to je samo teorija. Težo ima vsa reprezentanca. Kaj bo prinesla cesta in kdo bo sprejel odgovornost, se bomo dogovorili med dirko. Grega Bole je izredno sposoben. Tudi zanj prevzem odgovornosti verjetno ne bo prehudo breme. Glede na kolesarje, ki so jih izbrali v Italiji, Belgiji in Španiji, je mogoče predvideti težko in selektivno dirko. Kako jim bo uspelo, bomo pa videli.« O Gregu Boletu pa največ pove dosedanja statistika. Osem od desetih zadnjih prvakov je pred tem vozilo na španski Vuelti kot letos prvič tudi Bole.