Gre za eno največjih študij, ki preiskuje, kako diagnoza raka vpliva na mentalno zdravje bližnjih sorodnikov. Raziskovalci so pregledali več kot milijon moških, starih 30 let ali več, ki v preteklosti niso imeli nikakršnih problemov z duševnimi boleznimi in ki so živeli s svojimi partnerkami več kot pet let. V času 13 let so 20538 partnerkam teh moških postavili diagnozo raka na dojkah. Posledično so kar 180 teh moških morali hospitalizirati, saj so trpeli za hudimi motnjami vedenja.

Hujša kot je bila oblika raka, za katerim je trpela ženska, več možnosti je imel njen partner, da zaradi raznih duševnih motenj tudi sam konča v bolnišnici. ''Diagnoza raka na dojki ne vpliva le na življenje bolnice temveč lahko močno vpliva tudi na partnerja,'' pove profesor Christoffer Johansen, vodje raziskave. ''Priporočamo nekakšno sistematično pregledovanje partnerjev rakavih bolnikov, še posebej pa tistih moških, katerih partnerke imajo raka na dojki. Še posebej pozorni moramo biti na simptome depresije.''

S tem se strinjajo tudi na centru za pomoč bolnikom Macmillan, saj so mnenja, da rak pusti uničujoče posledice ne le na bolniku temeč celotni njegovi družini in bližnjih. ''Še posebej moški se počutijo, da morajo oni biti močni in molčati o svojih čustvih.'' Na centru povedo, da je to za moške lahko pogubno in jim prav zato svetujejo, da tudi sami poiščejo pomoč.