Izpisnica je osnovni pogoj za prestop nosilca dveh kolajn s svetovnega prvenstva in olimpijskih iger v slovensko reprezentanco. Šele ob hrvaški zahtevi se je slovenska stran začela resno zavedati, kako slabo so, skupaj s Fakom, premislili o teoretičnem poteku prestopa. Vsota, ki jo zahtevajo Hrvati, je streznila marsikoga iz biatlonskega vodstva.

Njihov predstavnik za odnose z javnostmi Tomaž Šuštaršič, tudi eden članov zbora, je v prvi izjavi zatrdil, da jih je zahteva za odškodnino presenetila, saj s težavo izpeljejo celotno sezono s sedanjim proračunom in hkrati poskušal vreči vročo žogico nazaj čez Kolpo: »Hrvati so vsa ta leta plačevali materialne stroške za Faka, a to ne pomeni, da so denimo odšteli denar za trenerja.« Iz vodstva hrvaške reprezentance so prav hitro odgovorili z bekhendom. »Kar se tiče trenerja Velepca, je v letu 2009 od Hrvaške biatlonske zveze dobil 25.000 kun (3500 evrov), leta 2010 pa 92.000 kun (13.100 evrov). Za Faka so bili plačani vsi stroški, ko je bil s Slovenci. Poleg tega pa so bili poleti in jeseni 2009 v Delnicah in na Lošinju na pripravah Slovenci, skupaj 25 dni dvajset ljudi,« je priletelo v igri prvega seta, katere glavni dobitek je Jakov Fak.

Skupaj s slovenskimi biatlonci je Fak pod vodstvom trenerja Uroša Velepca, ki je bil glavni motiv za prestop, tudi pretekli teden treniral v Obertilliachu v Karnijskih Alpah. Današnji sestanek zbora, kjer bodo tudi predstavniki sponzorjev, pa bo domala odločilen. Fak za sponzorje slovenske reprezentance ni posebno dragocen. Na mednarodnem trgu pa sploh ne. To se vidi tudi pri vabilih na razna ekshibicijska tekmovanja, ko Slovenci dobivajo malo vabil. Največ bi Fak pomenil kot član štafete, ki bi bila potem zelo konkurenčna najboljšim. Če odborniki, ki jim predseduje Peter Zupan, ne bodo za nakup, bo Fak moral nazaj domov. Razen, če sam sprejme igro, v kateri bo vključen tudi čas. Po letu (ali dveh) nenastopanja, bi bil prek IBU brez težav registriran za Slovenijo.

Skoraj zagotovo pa IBU ne bo prezrla pravilnikov, ki jih je vodstvo biatlonskih reprezentanc glede nastopa Jakova Faka na slovenskem državnem prvenstvu v letnem biatlonu pretekli teden na Pokljuki. Oba njegova naslova sta pač neveljavna. To jasno dokazuje 19. člen Pravilnika o registraciji tekmovalcev SZS. Pravilnik pravi, da je treba za prestop tekmovalca v klub zunaj Slovenije ali tujca v Slovenijo pridobiti soglasje Izvršnega odbora SZS, soglasje Mednarodne smučarske zveze FIS ali soglasje Mednarodne biatlonske unije IBU. Šele ob pridobitvi teh soglasij se tuji tekmovalec lahko registrira za klub v Sloveniji. Teh soglasij Fak dokazano doslej še ni dobil.