Med slovenskimi podjetji sta se med prvo deseterico uvrstila Petrol in Mercator. Slovenska naftna družba je lani, tako kot v letu 2008, zasedla peto mesto. Po drugi strani je Mercator napredoval z desetega na šesto mestom. Tako kot v letu 2008 je bilo v minulem letu največje podjetje v jugovzhodni Evropi romunska naftna družba OMV Petrom, kateri prihodki so se glede na leto 2008 zmanjšali za okoli 26 odstotkov na 3,4 milijarde dolarjev. Na drugo mesto se je uvrstila hrvaška Ina. Tudi njej so se prihodki, tako kot prvouvrščenemu OMV Petromu, zmanjšali za približno četrtino. Med prvimi desetimi podjetji je za največ, in sicer za pet mest, napredovalo romunsko avtomobilsko podjetje Automobile Dacia. Po drugi strani pa je med prvimi desetimi podjetji največ mest (pet) izgubil Lukoil - Bulgaria, ki je sicer doživel tretjinski padec prihodkov.

Celotni prihodki stotih največjih podjetij v Evropi so se v minulem letu zmanjšali za 14 odstotkov na 78 milijard evrov. Največ prihodkov, in sicer v višini 25,6 milijarde evrov, so ustvarila podjetja, ki se ukvarjajo z nafto in plinom. Sledijo podjetja, ki delujejo v proizvodnji in prodaji električne energije. Na lestvico uvrščena tovrstna podjetja so lani ustvarila 13,5 milijarde evrov prihodkov, kar je približno toliko kot leto dni pred tem.

Najbolj dobičkonosna podjetja v regiji prihajajo iz sektorja telekomunikacij. Med njimi je na vodilnem mestu T-Mobile Hrvatska, sledijo mu Orange Romania in Vodafone Romania. Na sedmo mesto se je uvrstil slovenski farmacevt Krka, medtem ko je Telekom Slovenija uvrščen na enajsto, njegovo hčerinsko podjetje Mobitel pa na štirinajsto mesto. Podjetja, ki so lani dosegla največjo izgubo, so energetska podjetja, med katerimi je najbolj globoko v rdečih številkah končala Naftna industrija Srbije. Njena izguba je znašala kar 392,5 milijona evrov.

sebastjan.morozov@dnevnik.si