Šesterica slovenskih kolesarjev je medtem že opravila prvi test v avstralski pomladi. Jani Brajkovič, Blaž Jarc (oba bosta nastopila že v vožnji na čas v sredo in četrtek), Gorazd Štangelj, Kristjan Koren, Marko Kump in Jan Tratnik so v Avstralijo odšli v četrtek. Potovali so več kot trideset ur. Včeraj so, tako kot velika večina elitnih reprezentanc, ki je že pred Slovenci prispela na prizorišče, nastopili na lokalni dirki v Buninyongu.

Na 130 kilometrov dolgi dirki je v šprintu ubežne četverice slavil Filippo Pozzato, prvo ime italijanske reprezentance. Kot motor je bil glavni akter ubežnikov Fabian Cancellara, ki je na koncu osvojil (le) četrto mesto za Poljakom Bodnarjem in Čilencem Carlosom Guinezom. Tiha želja švicarskega Spartakusa je osvojitev dvojnega naslova, na kronometru in tudi na cesti.

Pozzato je pomiril vrste "azzurov", ki bodo za prvenstvo zapravili kar 285.000 evrov. Torej kar dvesto tisočakov več od Slovencev. Glavnina s Slovenci je zaostala 48 sekund.

Rezultat v Beninyongu sicer ni bil v ospredju, saj so dirko po nasvetu Martina Hvastije zaključili z dolgim treningom. Toda prav hitro so prišli do spoznanja, da je aklimatizacija eden ključnih dejavnikov. Koren je trdil, da je imel noge trde kot kamen. Gorazd Štangelj, gospod svetovnih prvenstev s trinajstimi vpisanimi prizorišči in mož, ki ima čast nositi majico slovenskega prvaka, je lahko le upajoče pritrdil. "Bil sem brez prave moči. To sem tudi pričakoval, saj smo v Avstraliji le dober dan. Vsak dan bo bolje," je dodal Gorazd Štangelj. Že v soboto so si tudi ogledali traso dirke. "Teren cestne dirke je nalašč za Boruta Božiča," so pripomnili po prvem ogledu proge, ki jo bo zaznamoval veter, saj del dirke poteka ob obali. Vse reprezentance predvidevajo, da bodo pogoji podobni Flandriji, za mnoge največji enodnevni klasiki.