Kljub temu, da najstniki po svetu relativno dobro poznajo vrste kontracepcijskih metod, jih kar 45 odstotkov ob prvem spolnem odnosu z novim partnerjem ne uporabi nobene kontracepcijske metode, še kažejo izsledki raziskave. Več kot tretjina od okoli 205 milijonov nosečnosti na leto je nenačrtovana.

Mladi vedo, da so odgovorni za kontracepcijo še preden imajo spolne odnose z novim partnerjem in tudi za njeno pravilno uporabo oz. da je kontracepcijska metoda, ki jo izberejo, uporabljena učinkovito. Kljub temu pa rezultati raziskave kažejo, da dajejo mladi pri pripravljanju na zmenek, ki bi lahko vodil k spolnim odnosom, na primer več poudarka osebni higieni, vključno s prhanjem, voskanjem in odišavljanjem, kot kontracepciji. Številni mladi imajo z novim partnerjem nezaščitene spolne odnose, je še pokazala raziskava.

Tako se 44 odstotkom mladih zdi osebna higiena bolj pomembna kot kontracepcija, kadar se pripravljajo na prvi zmenek, ki bi lahko vodil k spolnim odnosom. 45 odstotkov spolno aktivnih mladih ima kljub vsemu nezaščiten prvi spolni odnos z novim partnerjem - to je 25 odstotkov več kot v letu 2009, ko je 36 odstotkov spolno aktivnih mladih priznalo, da so imeli z novim partnerjem nezaščiten spolni odnos.

Le polovica sodelujočih v raziskavi je ocenila, da je zelo dobro informirana o možnostih kontracepcije. V Evropi skoraj tretjina mladih (31 odstotkov moških in 25 odstotkov žensk) verjame, da je prekinjen spolni odnos učinkovita kontracepcijska metoda, kljub temu, da je dejansko zelo nezanesljiva, še kažejo podatki raziskave.

Preko 80 odstotkov mladih prepoznava skrb za kontracepcijo pred spolnim odnosom z novim partnerjem kot svojo odgovornost - kot lastno ali kot skupno odgovornost s partnerjem. Ko so v resnejšem razmerju, ta delež naraste celo na 86 odstotkov.

Raziskava je še pokazala, da ima kar 42 odstotkov mladih dobrega prijatelja ali svojca, ki ima izkušnjo z nenačrtovano zanositvijo, v Evropi je takih 21 odstotkov moških in 36 odstotkov žensk. Glede na raziskavo iz leta 2009 je število takih poraslo za tretjino.

V raziskavi je sodelovalo več kot 5000 mladih iz 25 držav regij Azija Pacifik, Latinska Amerika, Evropa in Severna Amerika. V raziskavo o sprejemanju odgovornosti v spolnosti je bila prvič zajeta tudi Slovenija, mladi pa so odgovarjali na različna vprašanja, vezana na življenjski slog, dostopnost in znanje o uporabi kontracepcije.