Na kraj sta prišli dežurna državna tožilka in dežurna preiskovalna sodnica, ki je tudi prevzela ogled kraja prometne nesreče. Vse okoliščine nesreče še ugotavljajo. Jure Robič je v svoji športni karieri dosegel več kot 100 zmag, na zmagovalnih stopničkah pa je stal več kot 150-krat.

Veliki uspehi

Jure Robič je bil športu predan čez vse človeško razumne meje. Med kolesarji in drugimi privrženci športa je prav zaradi tega že dolgo legenda.

V mladinski in članski karieri je tekmoval v cestnem kolesarstvu za ekipe Bled, Krka in Sava, vozil tudi v dresu državne reprezentance na večjih amaterskih etapnih dirkah, ki so bile dostopne slovenskim kolesarjem v tedanji dobi. Zmagoval je na največjih domačih dirkah (Jadranska magistrala, Alpe-Adria, VN Krke), bil prvak na dirkališču... Manj znano je, da je po hitrem slovesu od profesionalnega cestnega kolesarstva leta 1994 kar nekaj let tekmoval z gorskim kolesom tudi v olimpijskem krosu in tudi v tej disciplini pred 15 leti osvojil naslov slovenskega podprvaka. S prihodom mladega vala se je po letu 2000 povsem usmeril v (ultra)maratonsko zvrst. Pet zmag na dirki čez Ameriko (RAAM), ki velja za največjo večdnevno preizkušnjo volje in vzdržljivosti, je Robiča zapisalo med nesmrtne. Znova in znova je iskal izzive, ki so se jih lotevali le redki, a so predstavljali meje mogočega.

Po letošnji zmagi na RAAM - zmagal je tudi leta 2004 (osem dni, 9 ur, 51 minut, skupaj 8 ur spanja) - je že sanjal, da bo šel tudi naslednje leto, če bi s tem izzval legendo druge UCI tekmovalne dimenzije, sedemkratnega zmagovalca Tour de Francea Lancea Armstronga. Robič je bil zares "Armstrong" preizkušenj na ekstremno dolgih razdaljah, ki jih Mednarodna kolesarka zveza UCI ne pokriva. Na preizkušnjah po Franciji (Le Tour Direkt), Švici (Tortour) in Sloveniji (Okoli Slovenije - DOS) mu ni bilo enakega. Pred točno šestimi leti je postavil tudi svetovni rekord v vožnji na 24 ur. S svojim izrednim zanosom, kolo je gnal do vseh mej mogočega, je znal navdušiti.

Zadnja leta je bil zagotovo najbolj znan slovenski kolesar. Na kolesu je praktično živel. Do letošnjega leta mu je življenjske sanje omogočala zaposlitev športnika v Slovenski vojski, status brezposelnega pa ga ni odvrnil od sanj ultra dolgih preizkušenj. Še pretekli konec tedna je zmagal na amaterski dirki iz Horjula na Koreno. Kljub 45 letom so mu bili med slovenskimi amaterji redki kos. Naslednja njegova preizkušnja bi bila avstralska MTB etapna dirka Trofeja krokodil v Avstraliji, zaradi katere je tudi treniral v idiličnih Karavankah nad domačimi Jesenicami, verjetno na poti, ki jo je prevozil tisočkrat. Tragična nesreča se je poigrala z usodo družine Robič. Pred dobrim mesecem je umrl njegov brat Sašo, bivši vrhunski alpski smučar in trener, kateremu je posvetil tudi zadnjo ultra zmago med ekstremisti na kolesu - Tortour v Švici.