Največkrat kar ponoči, čez dan pa kamere beležijo razdejanje, ki so ga vodne horde pustile za seboj. Vsi poročevalci na terenu so bili zadihani, nepripravljeni, oblečeni po domače, pretreseni in polni neumnih vprašanj. Delovali so še bolj zmedeni kot športni reporterji, ki ne znajo vprašati drugega, kot kaj se dogaja in kako se počutijo.

So bili pa vsi polni vojaškega žargona: voda je osvajala teren, z njo se spopadamo, proti njej nimamo pravega orožja, nemočno gledamo v nebo, situacija se zaostruje in na koncu se razmere umirjajo. Vendar nihče ne ve, kaj bo prinesla naslednja ura, naslednji vodni napad, naslednja noč.

Po prvem šoku pa so že sledile klasične zgodbe: kdo je kriv, kdo ni opravil svojega dela, zakaj smo bili spet nepripravljeni in zakaj so nekateri pozabljeni od vseh. Pri nas se naravne katastrofe takoj spremenijo v obsodbe. Za njih je kriv ali župan ali oblast ali pa kar cela država.

"Ne pozabite, prizadeti, z vami smo," je na začetku nedeljske Slovenske popevke sporočila voditeljica Miša Molk. Klic k solidarnosti je bil spet na mestu, pregled stanja na bojišču kar med prireditvijo je bil čustveno eksploziven in presežek vseh presežkov, zbrana sredstva pa zavidljiva. In vest spet oprana. Mi ga tule v studiu žingamo, vam tam sredi vode pa zberemo nekaj drobtinic, da vam bo lažje. Saj vemo, da ne gre za višino zbranega denarja, gre za simbolno gesto. Sredi vojne mora biti tudi zabava. Čeprav verjamem, da je bilo pred ekrani veliko tistih, ki niso vedeli, kaj je večja naravna katastrofa: poplave ali Slovenska popevka. Podobnost je v pojavni enkratnosti: tako kot vode pridejo in se umaknejo, tako tudi Slovenska popevka pride in od nje ne ostane nič. Tistih nekaj skladb, ki spominjajo na stare čase in zastopajo pozabljeni arhetip slovenstva, se pozabi takoj, ko so bile odpete. Jasno, saj se nam zdi, da smo vse to že enkrat slišali. To, da zmaga skladba z naslovom Otok ljubezni, pa je cinizem najvišje kategorije. Sporočilo pa jasno: bolj ko nas bo zalivala voda, bolj se bomo imeli radi.

Drugače pa je bila tokratna Slovenska popevka dvoboj. Bojevala sta se voditeljica Miša Molk in skladatelj, aranžer ter dirigent Patrik Greblo. Slednji je zmagal z Darjo Švajger, kar niti ni bilo težko, saj je podpisal tretjino vseh tekmovalnih komadov. Miša pa je zmagala s svojo prezenco. Če pustimo ob strani njen outfit, ki je stvar okusa, ostaja dejstvo, da se v teh krajih očitno ne more skotiti noben voditelj ali voditeljica, ki bi Miši zrasla vsaj do kolen.

Bil je to boj za novega direktorja televizije. Namreč, tako Miša kot Patrik sta v ožjem izboru. Salomonska rešitev bi bila naslednja: oba se postavi za direktorja, obenem pa oba nadaljujeta to, kar sta začela s popevko. Miša vodi vse oddaje razvedrilnega programa, Patrik pa za vse te oddaje piše muziko. Ne samo, da bi bila koza cela in volk sit, ampak bi se tudi veliko prišparalo. In potem podarilo prizadetim v naravnih katastrofah.

Sicer pa veliko oddaj na ekranih deluje kot naravna katastrofa. Recimo predvolilna srečanja. Ko se mora v studio zbasati dvanajst kandidatov in se potem boriti za svojo prepoznavnost. Eni kar z bajalico, drugi z oblekami iz časov pokojne Jugoslavije. Najboljši so v Mariboru. Tako na RTS kot na Net TV briljira Stojan Auer. Borec za pravico v oblekah, s katerimi je včasih kot zvezdnik kraljeval na naših ekranih. In dosledno mrk ter slabe volje: jasno, če se kdo nasmeje, je z njim nekaj narobe. Resni kandidati so mrki borci. Pripravljeni na spopad. Tu ni heca.

Je pa veliko heca pri spremljanju mladih nadebudnic, ki bi rade skakljale po modnih pistah širnega sveta. Štartali so na Pop Briu s Supermodelom Slovenije, v sredo pa se je pridružila še TV 3 s Slovenskim top modelom. Skratka, prihodnost Slovenije je v izvozu top in super modelov. In v čem je sploh razlika med obema oddajama? Na TV 3 vse kandidatke izgledajo, kot da so se ravnokar vrnile iz Pariza. Poštimane v nulo in poslikane v ultra stajliš pozah. Na Pop Briu pa vse izgledajo ubogo do te mere, da ne verjamemo, da bo kateri uspelo sploh priti do letališča, kaj šele do Pariza. Obema oddajama pa je skupno navdušenje tekmovalk, ko se vselijo v nova domovanja in dobijo darila. Čudijo se kopalnicam, sveži posteljnini, bazenu in škatlam s sponzorskimi izdelki. Za njih je vse to čudež. Zato ohranite mirno kri, če vas bo kdaj kakšen tujec vprašal, ali imamo pri nas kopalnice in nosimo kavbojke. Oziroma, ali pri nas še vedno divja vojna. Lahko tudi samo borba z vodo…