Kot so za STA pojasnili na Fidesu, se bodo stavki načeloma pridružili. V praksi pa se bo to poznalo tako, da bodo enkrat tedensko izkoristili uro priprave na delo, ki jim sicer pripada po kolektivni pogodbi, vendar je praviloma ne izkoristijo, ter to uro namenili posvetovanju o poteku pogajanj.

Stavki se pridružujejo tudi člani Sindikata v zdravstvu Slovenije, sindikata sevalcev in sindikata laboratorijske medicine Silmes. Vsi so namreč del konfederacije sindikatov Pergam.

Predsednik sindikata sevalcev Robert Kokovnik napoveduje, da radiološki inženirji pri izvajanju stavke ne bodo tako striktni, kot bi lahko bili, saj si ne morejo privoščiti takšne "ignorance do bolnikov". Tako bodo redno obravnavali naročene bolnike in nujne primere.

Po besedah predsednika sindikata v zdravstvu Matije Cevca se stavka pri delu na oddelku ne bo poznala. Pri ambulantni dejavnosti bodo zdravniki opravljali urgentno delo in obravnavali vse bolnike, ki morajo biti obravnavani v roku treh mesecev. Ob začetku stavke tako ne pričakuje izpada rednega dela. Vendar bi lahko določen izpad rednega programa nastal ob morebitni zaostritvi stavke, je še pojasnil za STA.

Predsednik Silmesa Stane Tomšič je zatrdil, da bodo člani njegovega sindikata zagotavljali zdravstveno varstvo. V dogovoru z nosilci dejavnosti, torej zdravniki, pa se bodo dogovarjali za dodatna dela.

Po napovedih predsednika sindikata zdravstva in socialnega varstva Zvonka Vukadinoviča večina zaposlenih v socialnovarstvenih zavodih ne bo stavkala, izjema so le trije zavodi. Sicer pa se ne bodo njegovi člani pridružili niti stavki v teh zavodih.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so se dogovorili, da bodo posamezni sindikati natančno sporočili načrte za izvedbo stavke in da bodo predstavniki sindikatov s predstojniki posameznih enot sodelovali pri konkretnem razporedu dela ter jih seznanili o številu stavkajočih in organizaciji sestankov v času stavke. Prav tako so se strinjali, da se delo stavkajočih veže na vsebino dela zdravnikov, so sporočili iz kliničnega centra.

Na sestanku med predstavniki sindikatov, ki delujejo v UKC Maribor, in vodstvom zavoda pa so se dogovorili, da se bodo predstavniki sindikatov dnevno sestajali z vodstvom zavoda in se dogovarjali o nadaljnjem poteku stavke. Stavka bo po njihovem dogovoru potekala umirjeno, predvsem pa tako, da bolnikom ne bo povzročala škode, da bodo zastoji pri delu čim manjši, pozornost do bolnikov pa največja.

Sicer pa je delo zdravnikov v času stavke podrobno opredeljeno v zakonu o stavki, zakonu o zdravstveni dejavnosti in zakonu o zdravniški službi.

Po zakonu o zdravstveni dejavnosti zdravstveni delavci in zdravstveni sodelavci ne smejo zapustiti delovnega mesta, dokler ne dobijo nadomestitve, čeprav je njihov delovni čas potekel, če bi to pomenilo nevarnost za zdravje ljudi. V času stavke morajo tako zdravstveni delavci zagotavljati bolnikom nujno medicinsko pomoč, nego in oskrbo.

Poleg tega je zdravnik v času stavke dolžan opravljati še vse zdravstvene storitve za otroke do 18. leta starosti ter bolnike, starejše od 65 let, vse zdravstvene storitve v zvezi z nosečnostjo in porodom, ukrepe za preprečevanje in obvladovanje nalezljivih bolezni.