Poročilo kaže, da je bilo v omenjenem obdobju delom, nastalim v produkciji Evropske unije, v državah članicah v povprečju namenjenega 63 odstotkov oddajnega časa.

Poleg Slovenije, kjer je bil ta delež v letu 2007 34,1-odstoten, leta 2008 pa 44,6-odstoten, omenjenih pravil Evropske unije ne izpolnjujeta le še Ciper in Švedska.

Največji delež evropske produkcije je leta 2007 zabeležila Poljska, in sicer 85 odstotkov, leta 2008 pa Danska, 84,8 odstotka.

Direktiva o avdiovizualnih medijskih storitvah določa tudi, da mora biti 10 odstotkov oddajnega časa oziroma programskega proračuna izdajatelja namenjenega neodvisni produkciji.

Povprečni delež del neodvisnih producentov, predvajanih v vseh državah članicah, je znašal 35 odstotkov. V Sloveniji je bil leta 2007 ta delež najmanjši, 10,9-odstoten, leta 2008 pa 15,9-odstoten.

Najvišji delež neodvisne evropske produkcije pa je bil leta 2007 in leta 2008 zabeležen v Nemčiji, in sicer 61,7-odstoten oziroma 62,3-odstoten. Najmanjši pa je bil leta 2008 v Grčiji, 15,1- odstoten.

V nasprotju z deležem evropske produkcije so določen prag neodvisne produkcije dosegle vse države članice, kaže poročilo, ki ga Evropska komisija objavi vsaki dve leti.

Koncept "evropskih del" je precej splošen, saj poleg del, ki nastanejo v državah članicah, vključuje tudi dela, nastala v tretjih državah, ki so del konvencije Sveta Evrope o čezmejni televiziji, ter dela, ki nastanejo v koprodukciji v okviru sporazumov med EU in tretjimi državami.

"Programski čas" pa vključuje vsa predvajana evropska in neodvisna dela razen novic, športnih dogodkov, iger, oglaševanja, teleteksta in televizijske prodaje, so pojasnili v Evropski komisiji.

Z direktivo o avdiovizualnih medijskih storitvah je Evropska unija leta 2007 nadgradila direktivo o televiziji brez meja iz leta 1989, da bi bolje sledila razvoju tega sektorja.

Direktiva tako posodablja pravila o radiodifuziji v skladu z izzivi digitalne dobe ter določa nova pravila v povezavi s storitvami, kot so televizija po internetu, video na zahtevo in mobilna televizija.

Slovenija je sicer zaradi nespoštovanja direktive o avdiovizualnih medijskih storitvah že v postopku Evropske komisije. Junija letos je dobila drugi opomin, naj posodobi svoja pravila o radiodifuziji.